1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

26 лютого 1898 року народився Кость Пестушко "Степовий-Блакитний" - отаман Степової дивізії, Головний отаман Холодного Яру. Загинув 9.05.1921 у Ганівці в бою з криворізькими чекістами, повідомляє Національний Корпус Кривий Ріг

270219 14

З 1918 — в Армії УНР, в 1919 — командир Середньодніпровської групи (2500 багнетів, 17 кулеметів), яка підпорядковувалася Нестору Махну. У травні 1920 р. створив та очолив Степову дивізію, яка налічувала 12 -18 тисяч бійців. Вів боротьбу з більшовиками партизанськими методами.

Кость Пестушко — один із визначних провідників селянського визвольного руху поч. 20-х років ХХ сторіччя. У травні 1920 року зі словами: «За нашу кров, за нашу честь, за кривди нашого народу!» підняв у Кривому Розі антибільшовицьке повстання, започаткувавши потужний визвольний рух на півдні України. Цьому загартованому в боях Першої світової війни 22-річному хлопцю судилося ввійти в історію командиром легендарної повстанської Степової дивізії і Головним отаманом Холодного Яру — Степовим-Блакитним. У дні великих змагань за українську Україну ця яскрава особистість є для українців особливо вагомим прикладом самовідданості, бойової звитяги, героїзму й жертовності у боротьбі за рідну землю та волю.

Кость Пестушко (Степовий-Блакитний) є однією з найбільш шанованих історичних постатей і серед патріотичної молоді Криворіжжя. Кожен рік патріотично-налаштована громадськість намагається увічнити пам’ять про героїчний чин земляка та його побратимів і в Кривому Розі, де в повітовому військкоматі, власне, й вибухнуло антибільшовицьке повстання новобранців та почалося формування Степової дивізії.

Підготував до публікації
Інокентій РЕЙДЕР,
спеціально для рубрики
Історія Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!