Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Віра Москаленко: «Очевидна результативність та прозора звітність – запорука успіху голови ОСББ»
На тлі житлово-комунальних змін, які передбачені Законом України № 417-VІІІ, Громадянська мережа ОПОРА продовжує розповідати про позитивний досвід господарювання в будинках, що створили ОСББ. Цього разу кореспонденти ОПОРИ завітали до Віри Михайлівни Москаленко, керуючої справами восьми ОСББ та голови об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ватутіна 43/9» у Кривому Розі.
Віра Михайлівна поділилася секретами успішного функціонування об’єднання співвласників багатоповерхових будинків

130416 11

130416 12

130416 13

– Віра Михайлівно, як утворилося ваше ОСББ?
– Ініціатором створення об’єднання співвласників у будинку по вулиці Ватутіна, 43/9 стала я. У зв’язку з тим, що більшу частину свого життя я працювала у сфері ЖКГ, почавши у 1989 році з посади бухгалтера, мені чудово відомі особливості комунальної діяльності. Тому в той час, коли у Кривому Розі почали закривати ЖЕКи і нав’язувати приватні обслуговуючі компанії, які, по суті, ні кількістю, ні якістю роботи не відрізняються від попередніх утримувачів, тому що створені на базі старих ЖЕКів з тим самим керівництвом і робітниками, я зрозуміла, що потрібно переходити до управління будинком шляхом організації ОСББ. Зараз така форма господарювання є найкращою законодавчою альтернативою для житлових будівель.
Пропозицію створення ОСББ я обговорила зі співмешканцями багатоповерхівки. 50 % з них одразу мене підтримали, а решті довелось надавати переконливі аргументи на користь нового механізму управління житлом. У нашому будинку 144 квартири, в яких проживає 350 людей. Одну третину мешканців становлять пенсіонери, але саме вони найпершими погодились з моєю пропозицією. Тож після роз’яснювальної та мотивуючої роботи серед тих, хто вагався, у червні 2013 року за погодженням більшості ми зареєстрували об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ватутіна 43/9», а у вересні почали обслуговувати будівлю самостійно.
– Чи зберігся тариф на оплату обслуговування житла після реєстрації ОСББ?
– Від початку самоуправління ми працюємо зі старим тарифом – 2,5 грн/кв. м. Ми утримуємо двірника, прибиральницю, слюсаря на половину ставки, голову правління та бухгалтера. Вартість щомісячної оплати їхньої роботи разом із обслуговуванням ліфтів забезпечується тарифом 1,5 грн/кв. м. Тобто ми маємо залишкову гривню, яка надходить до накопичувального фонду. Його ми використовуємо для проведення капітальних чи поточних робіт.
– Що вдалось змінити в будівлі та на прилеглій території за два з половиною роки існування об’єднання?
– За рахунок резервних коштів ми здійснили у підвалі заміну труб холодного водопостачання. Також за власні гроші встановили два загальнобудинкові лічильники води. Але завдяки цьому наразі маємо чітку систему контролю використання води, тобто мешканці не мають можливості приховано і незаконно споживати цей ресурс. Якби у нас не було подібного моніторингу, то ОСББ довелося б сплачувати надлишкову заборгованість водоканалу із власного бюджету. На додаток ми виконали роботи з ремонту вимощення.
Також одним з першочергових завдань для нас було налагодження роботи всієї ліфтової системи, оскільки після обстеження ми виявили відсутність пружин, обрамлення, старі канати і, разом з тим, – несправний стан самих кабін. Тому велику кількість зусиль об’єднанню довелось покласти на вирішення цього питання.
Завдяки тому, що в Кривому Розі діє програма підтримки ОСББ, згідно з якою кожного року для будинків об’єднань виділяються кошти на проведення ремонту одного з конструктивних елементів будинку, у 2014 році ми замінили покрівлю. Спочатку за гроші ОСББ був розроблений проект, а от експертиза, матеріали та робота підрядної організації були сповна забезпечені міським бюджетним фінансуванням.
У 2015 році, використовуючи допомогу муніципалітету, здійснили капітальний ремонт системи опалення в підвалі. Цього разу і сам проект був оплачений з місцевого бюджету.
Ми також доклали зусиль, щоб наша прибудинкова територія мала естетичний та охайний вигляд. На ній розташовані огороджені квітники, облаштовано дитячий майданчик. Все це побудовано та облагороджено за ініціативи та за кошти самих мешканців житлового комплексу.
– Торік ви скористались соціальним кредитуванням. На що була спрямована позика?
– У вересні 2015 року ми скористались державною програмою підтримки населення в енергоефективному кредитуванні та придбали і встановили у під’їздах енергозберігаючі вікна. Заміна вікон – найвигідніший вид енергоефективного проекту, оскільки сама робота коштує не багато, а левову частку вартості матеріалів відшкодовує держава.
Сума взятого кредиту становила 144 тис. грн. За програмою нам мали повернути 40 % тіла кредиту, але у зв’язку з тим, що частина мешканців будинку належить до пільгової категорії, нам повернули 50 % кредитованих коштів.
Позику ми оформили на п’ять років, але сподіваємось, що міськрада незабаром затвердить рішення про надання допомоги ОСББ з відшкодування цього виду кредиту. Очікуємо забезпечення фінансування для погашення відсотків або частково самого тіла. Затвердження цієї програми дозволить нам закрити кредит вже через три роки.
– Як відреагували мешканці на пропозицію взяти участь в енергоефективному кредитуванні?
– З приводу державної програми треба було попрацювати зі свідомістю співвласників, оскільки більшість з них лякало ключове слово «кредит». Багатьом здавалось, що це чергова шахрайська схема.
Проте мені вдалось знайти відповідні слова, представити економічні аргументи і переконати мешканців у доцільності кредитування. Я пояснила, що той відсоток, який ми мусимо повертати банку протягом п’яти років, нам, по суті, відшкодовує держава за рахунок співфінансування. Але при цьому у нас вже п’ять років стоятимуть вікна, забезпечуючи тепло, а також енергетичну та фінансову ощадність.
Зібрати необхідну суму для реалізації цього проекту було б дуже важко. Оплату кредиту ми забезпечуємо, не змінюючи тариф. Щомісячний платіж становить 1300 грн за тіло та 1500 грн – відсоткова ціна.
До речі, коли у 2016 році збільшилась мінімальна заробітна плата та вартість електроенергії в місцях загального користування, на загальних зборах мешканці запропонували підвищити тариф на 20 коп., щоб зберегти одну гривню для накопичувального фонду. На щастя, люди розуміють, що спочатку треба покращити стан будинку, а вже після проведення всіх необхідних робіт зменшувати суму в платіжках.
Від держави до банківської установи кошти надійшли 30 грудня, тобто рівно через три місяці після подачі документів.
– Послугами якого банку ви користувались?
– Спочатку я спробувала працювати з Ощадбанком, адже умови кредитування усюди були майже однаковими. Але за вимогами Ощадбанку потрібно було надати протокол зборів із зазначенням 75 % бажаючих та при цьому вказати дані паспорту та ідентифікаційний код кожного підписанта. Звичайно, це викликало б обурення та велику кількість запитань від мешканців, у яких навіть слово «кредит» довіри не викликає.
Тому я вирішила співпрацювати з Укргазбанком. У ньому не вимагали додаткової документації від жителів будинку. В Укргазбанку діє спрощена схема отримання кредиту. За умовами в протоколі потрібно було зазначити лише номер квартири власника, його згоду (чи заперечення), прізвище та підпис.
– Скільки коштувала вартість робіт із заміни вікон?
– Ремонтній компанії за встановлення вікон ми заплатили 15 тис. грн. Підрядники протягом двох тижнів виконали роботи з виготовлення та заміни обладнання, і вже в середині жовтня в будівлі стояли енергозберігаючі вікна.
Від початку ми планували окрім вікон облаштувати під’їзди металопластиковими дверима. Але собівартість матеріалу разом з роботою була занадто високою. Тому ми вирішили придбати дерев’яні двері та встановити їх самостійно.
Тепер на сходових клітинах у нас тепло та затишно. Прибиральниця навіть взимку працює у звичайному робочому одязі.
В опалювальний період ми вже отримали близько 15 % економії тепла. Навіть попри те, що тепловий лічильник у нашому будинку без терморегулятора. Цього року, у зв’язку з підвищенням тарифів, теплоощадність стала особливо доречною.
– Чи є у вас неплатники і як ви вирішуєте проблеми з їхньою заборгованістю?
– Звичайно. коли ми переходили від ЖЕКу, в нашому будинку було близько 10 % боржників. Наразі у нас зі 144 квартир лише два неплатники. На одну родину ми подали до суду. А от у другої сім’ї квартира не приватизована, в ній проживають малолітні діти, а їхній батько знаходиться у місцях позбавлення волі. Тому вплинути ми на них не можемо, незважаючи на запити до міськвиконкому.
Трапляється й таке, що деякі квартировласники через певні причини затримують оплату, але ми намагаємося розуміти їхнє становище, а вони, в свою чергу, поступово погашають заборгованість.
Слід зазначити, що призначені субсидії зіграли вагому роль у відсутності боржників. Це досить відчутна допомога для людей. У нашому будинку 50 субсидіантів.
Найпростіше проблема вирішується з пенсіонерами. Вони мають фіксовану державну пенсію, і завдяки поданню документів до пенсійного фонду, ми отримуємо автоматичний переказ коштів на рахунок будинку.
Зауважу, що найкращою профілактикою заборгованості є ті очевидні зміни, які були здійснені в будинку та на прилеглій території. Люди бачать, на що йдуть їхні гроші, і це мотивує до участі в наступній роботі з благоустрою житла.
Жартома зазначу, що нашими головними колекторами є пенсіонери-спостерігачі. Вони можуть навіть заборонити неплатнику користуватись благами будинку (наприклад, ліфтом), за які той не сплатив.
– Які роботи з благоустрою плануєте проводити у 2016 році?
– У цьому році ми візьмемо участь у конкурсі соціальних проектів «Місто – нашими руками», який проводить підприємство Метінвест. За умовами відбору, ОСББ мають представити свій проект з благоустрою та запропонувати його часткове фінансування (від 5 %). А переможець отримає від компанії для реалізації ідеї від 75 до 150 тис. грн. До розгляду комісії ми вже підготували проект будівництва дитячого спортивного майданчика.
Але, крім цього, наш будинок потребує утеплення технічного поверху та підвальних приміщень. Та найболючішою проблемою залишається заміна електромереж. Будинку 32 роки. Під час його будівництва електропроводка була розрахована лише на холодильник і телевізор, а зараз техніки набагато більше, тому провід не витримує навантаження. Вартість цього виду ремонту становитиме не менше 100 тис. грн. Ми сподівались залучити фінанси з міського бюджету, але цього року у Кривому Розі було зареєстровано 64 ОСББ, і влада запланувала в першу чергу підтримати нові об’єднання. Тому заміну проводки будемо здійснювати своїми зусиллями і поступово.
– Що є запорукою успішності у роботі голови правління ОСББ?
– Передусім потрібно зважати, що ОСББ – це робота не з технікою, а з людьми. Тому необхідно побудувати стосунки зі співмешканцями та залучитись їхньою підтримкою. Просто спілкуйтесь з людьми!
А підвищити коефіцієнт довіри жителів можна лише завдяки очевидним результатам своєї роботи та прозорій фінансовій звітності. Привітність, відповідальність та чесність – найважливіші елементи успішної роботи голови об’єднання.

Громадянська мережа «ОПОРА»,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Коментарі   

0 #3 DONALD TRUMP LOAN CO 19.01.2017, 22:59
Малі açıdan üzülüyor musunuz ве бір krediye nasıl erişebilece[censored]izi миль arıyorsunuz? İşletmenizi başlatmak Veya genişletmek i[censored] [censored]ansal yardıma mı ihtiyacınız вар? Özel бір borç verene nasıl erişebilece[censored]izi миль düşünüyordun? Бунун i[censored]% 3 oranında Ucuz Креді Сунан özel бір şirket i[censored] Артик endişelenme[censored]. Ödünç Verme hizmetlerimiz hızlı ве güvenilirdir. Aktarımımız Гарант altındadır ве başarı E[censored]. Її çeşit Креді Burada sunulmaktadır. (Bankofamericaloan36@gmail[censored]) hakkında FAZLA Bilgi Даха i[censored] бізі Зіярет Едін ....
Цитата
0 #2 пані Антоніна 29.12.2016, 01:03
Я живу в Росії, Московської області. вулиця Ступіно. Sluzh[censored]a буд.11 кв. 45 я вчитель і я щаслива жінка сьогодні, і я сказав мій сам, що будь-який кредитор, що врятувати свою сім'ю від нашої бідної ситуації, я буду посилатися будь-яка особа, яка шукає кредит для нього, він дав мені щастя для мене і моєї родини , я був в необхідності кредиту в розмірі $ 250,000.00, щоб почати своє життя спочатку, як я мати-одиначка з 3 дітьми, я зустрів цей чесний і богобоязливий жінка кредиту кредитор, який допоможе мені кредит в розмірі $ 250000,00 долара США, він БОГ побоюючись, жінка, якщо ви потребуєте кредит, і ви будете погасити кредит, будь ласка, зв'язатися з ним скажіть йому, що місіс Антоніни, що ви можете звернутися до нього. зв'язатися з г-н Sheni[censored] Eat-Man, по електронній пошті: (sheni[censored]eatmanloa[censored]pany@gmail[cens ored]) Дякую

ДЯКУЮ

пані Антоніна
Цитата
0 #1 Елена 31.05.2016, 17:52
Все это обман. Вера МЕхаловна оформляет все документы не по законодательству обрабатывает только пенсионеров а люди даже не знают о создании осбб. Собераються списки,которые подписывают бабушки за всех членов семьи так у нее и получается создать осбб. А деньги за окна она перечислила на свою фирму которая находиться на 129 кв. Двери окна. Возникает вопрос а не отмываються ли деньги бедных людей которые ей доверили
Цитата

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!