Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

У ЛОЗУВАТЦІ ОСВЯТИЛИ ПАМ’ЯТНИЙ ЗНАК, ВСТАНОВЛЕНИЙ НА МІСЦІ СТАРОВИННОЇ ЦЕРКВИ – повідомляє Володимир СТЕЦЮК

У Лозуватці Криворізького району освятили пам’ятний знак Пресвятої Покрови, встановлений за ініціативою сільської громади на місці одного з найдавніших у цій місцині православних храмів – відкритої ще в 1793 році Покровської церкви. До цього часу церква, на жаль, не збереглася. Храм, у стінах якого офіційно оголошувався царський Маніфест про скасування кріпосного права, відправлялися панахиди за загиблими героями Кримської, Російсько-турецької, Російсько-японської та Першої світової війн, пережити Другу світову вже не зміг.
Центром релігійно-духовного життя Лозуватки Покровська церква фактично перестала бути вже наприкінці 20-х років минулого сторіччя, коли разом з радянською владою прийшла на село колективізація й настала пора войовничого атеїзму. Як свідчать старожили, церкву спочатку пограбували, а через деякий час закрили. У церковному приміщенні на початках влаштували клуб, а потім його використовували під колгоспний склад. У період німецької окупації колишня церква стала місцем утримання радянських військовополонених. Після пожежі, яка нібито виникла внаслідок артобстрілу, тих же полонених і місцевих селян окупанти змусили розбирати будівлю колишньої церкви й носити каміння на будівництво дороги. У повоєнні 50-ті роки на місці колишньої церкви збудували стадіон. Залізні ворота стоять на старому футбольному полі й тепер.
І ось завдяки зусиллями сільської громади на місці колишньої церкви з’явився пам’ятний знак Пресвятої Покрови, урочисте відкриття й освячення якого відбулося минулої п’ятниці. Лозуватці мають надію, що з часом вдасться відновити і саму Покровську церкву, адже це вагома частка того історичного, культурного і духовного спадку багатьох поколінь, нехтувати яким є великим гріхом безпам’ятства, спокутати який можна лише відновленням храму предків.

Спиридон Карачун – архівні фото
Ось як церква виглядала. Там поряд з церквою ще був церковний цвинтар. В свій час місцеві люди повикидали надгробки і хрести з могил, розорали цвинтар і досі використовують як городи.

ДАЙДЖЕСТ,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг
Фото – Володимир СТЕЦЮК, Спиридон КАРАЧУН

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!