1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Важливою проблемою сьогодні є легалізація зайнятості населення та детінізація заробітної плати, повідомляє офіційний сайт мерії Кривого Рогу

050219 5 min

Неофіційне працевлаштування для працівника – це відсутність соціальних гарантій:
- права на відпустку, у т.ч. у зв’язку з вагітністю і пологами,
- права на оплату листка непрацездатності,
- права не працювати у вихідний чи святковий день,
- права на виплату вихідної допомоги при звільненні з роботи,
- права на призначення пенсійного забезпечення залежно від трудового стажу,
- права на збільшений розмір допомоги з безробіття,
- права на допомогу в разі отримання травми на виробництві та інше.

У зв’язку з набранням чинності Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» з 1 січня 2019 року мінімальна заробітна плата становить 4173 грн. З цього часу роботодавці зобов’язані щомісяця нараховувати працівнику за повний відпрацьований місяць заробітну плату не менше 4173 грн. За недотримання цих вимог роботодавці несуть фінансову та адміністративну відповідальність.

Відповідно, з 1 січня поточного року збільшується єдиний соціальний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄСВ - це страховий внесок в Україні, збір якого здійснюється в системі загальнообов'язкового державного страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі), зростуть і штрафи за порушення трудового законодавства підприємцями-роботодавцями.

Пріоритетним напрямом виконкому Криворізької міської ради для вирішення питання незадекларованої праці є інформаційно-роз’яснювальна робота серед суб’єктів господарювання, які використовують найману працю.
З цією метою у виконкомі міської ради працює міська робоча група з питань соціально-економічного захисту найманих працівників, у виконкомах районних у місті рад – районні робочі групи за напрямом діяльності:соціально-економічний захист найманих працівників.

Протягом 2018 року спеціалістами структурних підрозділів виконкому міської ради, районними робочими групами та представниками Криворізьких територіальних органів ДФС обстежено 19045 об’єктів бізнесу, на яких проведено адресну інформаційну-роз’яснювальну роботу щодо оформлення трудових відносин із суб’єктами господарювання та найманими працівниками. За результатами спільних заходів у минулому році легалізовано 12190 найманих працівників, що на 28% більше у порівнянні з 2017 роком.

За наданою Криворізькими територіальними органами ДФС інформацією, у 2018 році від сплати податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску до міського бюджету додатково надійшло 20,5млн.грн., що на 43% більше у порівнянні з 2017 роком, у тому числі:
- ПДФО – 9,3 млн. грн.,
- ЄСВ – 11,2 млн. грн.

Основним джерелом наповнення місцевих бюджетів є податок з доходів фізичних осіб. Ці кошти спрямовуються на вирішення соціальних проблем міста, якісне медичне обслуговування, належний рівень освіти та культури.

Своєчасність та повнота сплати єдиного соціального внеску роботодавцем має безпосередній вплив на розмір пенсії пенсіонерів, які отримують її вже сьогодні, та тих, хто отримуватиме її в майбутньому. За нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» до страхового стажу для обчислення розміру пенсії включається період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Кожен працівник має можливість проконтролювати відображення особових даних та розмір заробітної плати, задекларованої роботодавцем, звернувшись до територіального органу Пенсійного фонду України з копією паспорта, ідентифікаційним кодом.

Підготувала до публікації
Юлія ЛАПОЧКІНА,
спеціально для рубрики
Робота та Вакансії Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!