Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (3 Votes)

В Кривому Розі і далеко за його межами обговорюють арешти рахунків Арселора і слухають від компанії про «тиск на іноземного інвестора». Але якщо розібратись, чому компанія попала у таку халепу, то картина стає зовсім іншою, вважає екс-депутат міськради Антон ПЕТРУХІН

060122 24 min

Це повідомлення викликало інформаційну бурю в місцевих та державних ЗМІ та занепокоїло 20 000 співробітників підприємства. Арештовано, за інформацією сайту компанії - 6 млрд. грн. на рахунках АрселорМіттал Кривий Ріг.

Але що ж насправді вимагала Генеральна прокуратура від банків?
Відповідно до ухвали Шевченківського районного суду міста Києва від 30.11.2021 року по справі №761/42472/21 накладено арешт в розмірі не більше 2,245 млрд. грн. лише на ОДИН банківський рахунок АрселорМіттала в Укрсиббанку.

При цьому, за даними генеральної прокуратури цей рахунок не використовувався для виплати заробітної плати, податків і зборів в жовтні-листопаді 2021 року, а використовувався для здійснення перерахування коштів підприємства за кордон.

2,245 млрд гривень – це сума, яку, на думку Генеральної прокуратури, недоплатив в бюджет Арселор за користування надрами впродовж 2014-2019 років.

Тож співробітники підприємства можуть «видихнути», жодних об’єктивних загроз невиплати заробітної плати немає, а підприємство вирішило використати криворіжців як важіль впливу на державних високопосадовців.

І тому кожен день затримки виплати зарплати робітникам та оплати робіт підрядникам є відповідальністю посадових осіб Арселору.

А якщо пригадати, що Арселор виплатив власникам в 2021 році дивідендів на 9,6 млрд.грн., то арештована сума взагалі не здається якоюсь значною і може призвести лише до затримки виплати частини дивідендів іноземцям в 2022 році.

З чим же пов’язана поява такої розбіжності в розрахунках податків за користування надрами у фіскальної служби та Арселору?

Відповідно до норм податкового кодексу, що діяли до 01.01.2022 року, ставка рентної плати для залізної руди становила 12% (чи 11%, в залежності від світової ціни) від вартості продукції.

Вартість продукції визначається або по факту або розрахунковим методом, за БІЛЬШОЮ з величин (п.252.7 Податкового кодексу).

Якщо вартість продукції визначається по факту, то враховується фактичний дохід підприємства від реалізації продукції без врахування доставки до споживачів.

Для розрахункового методу використовується фактична собівартість і до неї додають рентабельність виробництва, але не фактичну, а обґрунтовану в матеріалах геолого-економічної оцінки родовища корисних копалин, яку затверджує Державна комісія України по запасам корисних копалин.

І ось тут саме цікаве.
Арселор для розрахунку плати за надра використовує як базу оподаткування не залізорудний концентрат, який частково реалізується на експорт і частково йде на виробництво агломерату, а сиру залізну руду, вартість якої не визначена.

І через це Арселор використовує розрахунковий метод, замість фактичного доходу рахуючи собівартість видобутку сирої руди, і таким чином значно занижує платежі за користування надрами.

Чи обґрунтована вимога Генеральної прокуратури щодо донарахування плати за надра? Це визначить експертиза і суд, але, на думку Антона ПЕТРУХІНА, підхід підприємства до розрахунку платежів за надра викривив ті положення і ідеї, які були прийняті податковим кодексом і фактично підприємство сплачує за надра не з вартості товарної продукції, як вказано в законі, а з проміжного продукту, який не має ринкової ціни.

Чи обґрунтована жорстка позиція Генеральної прокуратури щодо притягнення до кримінальної відповідальності окремих посадових осіб?

Це має свої позитивні сторони. Навіть загроза притягнення до кримінальної відповідальності однієї посадової особи, буде впливати на подальші рішення топ-менеджерів всіх підприємств при підписанні податкових декларацій та інших вагомих документів.

Але питання виникають і до Генеральної прокуратури України: чи буде розповсюджений такий підхід на інші гірничо-збагачувальні підприємства Кривбасу та Полтавської області, які користувались аналогічними підходами при складані податкових декларацій?

Доречи, прийняття Верховною Радою законопроєкту №5600, який вступив в силу з 01.01.2022 року знімає питання щодо нарахувань плати за надра на подальші періоди.

Після його прийняття базою поподаткування вже стала ціна на китайському ринку на залізну руду з вмістом заліза 62%.

Є і багато інших питань. Наприклад, коли правоохоронцями будуть перевірені розрахунки в геолого-економічних оцінках (ГЕО) родовищ підприємств, в тому числі визначення коефіцієнтів рентабельності.

Чому так виходить, що підприємства фактично мають 50-200% рентабельності, а в ГЕО декларують 10-30%, занижаючи своїми розрахунками не тільки подальшу плату за видобуті надра, а і первісну вартість спеціального дозволу на користування надрами.
А державний бюджет через це несе мільярдні втрати.

Є питання до нарахування і екологічного податку. Чомусь криворізькі гірничо-збагачувальні комбінати, які заскладовують рекордні для України обсяги відходів, при розрахунку екологічного податку за розміщення відходів не враховують наявний вплив на довкілля і тим самим занижують розмір податку в 3 рази (п 246.4 ПКУ) , а це теж призводить до мільярдних втрат державного та місцевих бюджетів.

Ще в 2019 році на виїзному засіданні комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування в Кривому Розі, в своєму виступі голова обласної податкової Чуб А.В. обіцяла розібратися з цим питанням і все ще розбирається...

Від редакції: 6 січня робітникам АМКР почали перераховувати зарплатню на картки. "Страшилка" для ЗМІ мала зовсім іншу мету...

Подробиці -

Антон ПЕТРУХІН,
ДАЙДЖЕСТ,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Коментарі   

+1 #2 Наталя 07.01.2022, 09:18
будем надеяться, что так и будет, люди получат зарплаты
Цитата
+1 #1 Зе 06.01.2022, 21:23
Петрухин - шут гороховый а не эксперт.
Слуга зе и этим всё сказано.
Зеленофилам всё божья роса(
Цитата

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!