Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (Криворізький регіон) інформує на сайті Весь Кривий Ріг щодо податкового законодавства станом на 27 січня. Моніторинг щотижневих важливих новацій у законодавстві, підготовлений Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області

270123 24 min

Пресконференція в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Твердохлєб Марини
Днями відбулася пресконференція в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Твердохлєб Марини, на якій йшлося про підсумки роботи податкової служби регіону за 2022 рік.
Очільниця Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) зазначила: «Колектив податкової служби Дніпропетровщини працює у штатному режимі та продовжує виконувати одну із важливих на сьогодні функцій – наповнення бюджетів.
Так, протягом минулого року платники області спрямували до бюджетів понад 70,1 млрд грн платежів, що на понад 9,5 млрд грн, або на 15,7 відсотків, перевищує надходження 2021 року. До державних цільових фондів впродовж 2022 року надійшло єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування майже 27,9 млрд грн, що на понад 7,7 млрд грн, або на 38,3 відсотків, більше ніж за підсумками 2021 року».
Керівник ГУ ДПС розповіла про результати роботи мобільного Центру обслуговування платників, співпрацю з платниками через Комунікаційну податкову платформу, інформаційну підтримку платників за допомогою телефонів «гарячих ліній».
«Команда податківців Дніпропетровщини завжди готова плідно співпрацювати з платниками, які ведуть бізнес чесно і прозоро», – підсумувала в. о. начальника ГУ ДПС Твердохлєб Марина, завершуючи пресконференцію.

До уваги фізичних осіб – благодійників!
Державна податкова служба України повідомляє, що фізичні особи – благодійники для включення до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації можуть подавати заяву про включення до цього Реєстру в електронній формі.
Електронна форма заяви (код форми F1308301) розміщена на вебпорталі ДПС.
Подати таку заяву можна засобами Електронного кабінету або засобами комунікацій.

До уваги роботодавців!
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома, що одним із напрямів діяльності податкової служби є здійснення контролю за дотриманням роботодавцями законодавства щодо укладення трудових договорів та оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами).
Такий контроль податкові органи здійснюють, зокрема, шляхом проведення фактичних перевірок у разі наявності та/або отримання в установленому законодавством порядку інформації про використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин (п.п. 80.2.7 п. 80.2 ст. 80 Податкового кодексу України).
У ході організації заходів контролю податкові органи використовують широкий спектр джерел інформації щодо ймовірних порушень трудового законодавства. Не останню роль при цьому виконують звернення громадян та повідомлення на чат-бот «StopViolationBot» у месенджері Telegram.
Нагадуємо, що згідно з нормами Кодексу законів про працю України порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками включає три основні кроки:
• укладення трудового договору;
• оформлення наказу про прийняття на роботу;
• повідомлення до Державної податкової служби про прийняття працівника на роботу.
Закликаємо роботодавців працювати відповідно до норм трудового законодавства України!

Щодо підтвердження сільськогосподарськими товаровиробниками щорічного статусу платника єдиного податку
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до абзацу першого п.п. 4 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України (далі ‒ ПКУ) сільськогосподарські товаровиробники – це юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми, в яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків.
Положеннями п.п. 298.8.1 п. 298.8 ст. 298 ПКУ визначено, що сільськогосподарські товаровиробники для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку разом з податковою звітністю подають не пізніше 20 лютого поточного року до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (юридичні особи).
Підпунктом 4 п. 299.10 ст. 299 ПКУ встановлено, що реєстрація платником єдиного податку може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу, зокрема, якщо у податковому (звітному) році частка сільськогосподарського товаровиробництва юридичної особи платника єдиного податку четвертої групи становить менш як 75 відсотків.
Поряд з цим, відповідно до абзацу другого п.п. 298.8.4 п. 298.8 ст. 298 ПКУ якщо частка сільськогосподарського товаровиробництва не перевищує 75 відсотків у зв'язку із виникненням обставин непереборної сили у попередньому податковому (звітному) році, до платника податку не застосовується вимога щодо сплати податків у наступному податковому (звітному) році на загальних підставах. Такі суб’єкти господарювання для підтвердження статусу платника єдиного податку подають податкову декларацію разом із рішенням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних рад про наявність обставин непереборної сили та перелік суб'єктів господарювання, що постраждали внаслідок таких обставин.
Враховуючи зазначене, сільськогосподарському товаровиробнику, який має на меті підтвердити статус платника єдиного податку четвертої групи у 2023 році та в якого частка власного сільськогосподарського товаровиробництва за 2022 рік є меншою ніж 75 відсотків, необхідно разом з податковою звітністю платника єдиного податку четвертої групи подати копію рішення обласної ради про наявність обставин непереборної сили в регіоні, в якому такий платник здійснює свою діяльність та значиться постраждалим внаслідок проведення на його земельних ділянках бойових дій або їх тимчасової окупації збройними формуваннями російської федерації.

Надходження ПДВ до держбюджету у 2022 році від платників Дніпропетровської області складають майже 11 млрд гривень
За період дії воєнного стану на території України досягнуто темп росту нарахувань сум ПДВ до сплати в бюджет на 43,4 відсотка.
Надходження ПДВ до бюджету за 12 місяців 2022 року складають понад 10, 8 млрд грн, які забезпечені за рахунок наявної бази оподаткування та додаткових резервів з цього податку, у т. ч.:
- добровільної сплати задекларованих податкових зобов'язань з ПДВ у сумі – понад 10,1 млрд грн або 93,6 відсотка;
- погашення податкового боргу – 670,5 млн грн або 6,2 відсотка;
- за рахунок надходжень по результатах перевірок – 22,6 млн грн або 0,2 відсотка.

Фізична особа, яка не є суб’єктом господарювання, може отримати інформацію про наявність (відсутність) у неї податкового боргу
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома, що відповідно до п.п. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 ПКУ податковий борг – це сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ.
Інформацію про наявність (відсутність) податкового боргу платник може отримати, скориставшись Електронним кабінетом.
Вхід до приватної частини Електронного кабінету здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.
У приватній частині Електронного кабінету режим «Стан розрахунків з бюджетом» надає користувачу Електронного кабінету доступ до своїх особових рахунків зі сплати податків, зборів та інших платежів.
Даний режим надає можливість переглянути зведену інформацію по кожному виду платежу, зокрема: орган ДПС, назва податку (платежу), платіж (код), бюджетний рахунок. При цьому, червоним кольором позначено суми заборгованості перед бюджетом.
Також, даний режим надає можливість переглянути інформацію по кожному виду податку (платежу) про нарахування за податковими зобов’язаннями, сплату та повернення з бюджету, пеню, переплату та залишок несплаченої пені, а також вивантажити її в форматі ХLS.

Адміністративні послуги мобільного ЦОП для мешканців Криворізького регіону та внутрішньо переміщених осіб
Тернівський район найвіддаленіша адміністративна територія міста Кривого Рогу, на якій Криворізька північна ДПІ забезпечує реалізацію повноважень та обслуговування платників.
На території Тернівського району міста функціонують 3 комунальні установи, в яких здійснюється обслуговування як мешканців міста, так і внутрішньо переміщених осіб, в тому числі осіб, з обмеженими фізичними можливостями та інших мало мобільних груп населення (осіб з інвалідністю, в тому числі дітей; людей з порушенням опорно – рухомого апарату; людей старшого (похилого) віку, які не можуть себе обслуговувати та переміщатись самостійно, тощо), а саме:
- «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) у Тернівському районі» (вул. Доватора, 1Б).
- Будинок «Милосердя» (вул. Головка, 66А).
- Будинок милосердя «Затишок» (вул. Маршака, 16А).
Відповідно до заявки виконавчого комітету Тернівської районної у місті ради та керівників вищезазначених установ з метою забезпечення зручних та доступних умов для отримання послуг і сервісів фізичним та юридичним особам, розширення кола суб'єктів звернень, які мають можливість звернутись до мобільного Центру обслуговування платників фахівцями мобільного ЦОП Криворізької північної ДПІ у 2023 році заплановані виїзди до Прозорого офісу соціальних послуг Тернівської районної у місті раді за адресою: Дніпропетровська область, Тернівський район, вул. Ухтомського, 23 у першу та третю середу щомісяця з 9.00 до 13.00 год.

За який звітний період подають Додаток 2 у складі податкової декларації платника ЄП третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні ФОП, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ?
Пунктом 4 частини другої ст. 6 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) встановлено, що починаючи з 01.01.2021 платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) зобов’язані подавати звітність, у тому числі про основне місце роботи працівника, про нарахування єдиного внеску в розмірах, визначених відповідно до Закону № 2464, у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку) до контролюючого органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску у строки та порядку, встановлені Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
Відповідно до абзацу першого п.п. 9.7 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливий порядок оподаткування, подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для місячного податкового (звітного) періоду, крім випадків передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.
Податкові декларації за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) подаються протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (п. 49.18 ст. 49 ПКУ).
Фізичні особі – підприємці – платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливий порядок оподаткування, у випадку визначення єдиного внеску, подають звітність за звітний період – грудень як Декларацію за IV квартал податкового (звітного) року, де розраховують зобов’язання платників єдиного податку наростаючим підсумком та визначають відомості про суми єдиного внеску, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному Законом № 2464 для даної категорії (абзац другий п.п. 9.7 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).
Відповідно до абзацу п’ятого частини восьмої ст. 9 Закону № 2464 періодом, за який платники єдиного внеску, зокрема, фізичні особи – підприємці подають звітність до контролюючого органу (звітним періодом), є календарний рік.
Наказом Міністерства фінансів України від 26.04.2022 № 124, який набрав чинності 06.05.2022, затверджено форму податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні (далі – Декларація), у складі якої формується додаток 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток 2).
Згідно з примітою 4 до Декларації Додаток 2 подається та заповнюється фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку третьої групи з ставкою 2 відс. доходу, з урахуванням особливостей встановлених п.п. 9.7 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ (далі – особливий порядок оподаткування).
Приміткою 3 до Додатка 2 визначено, що у разі якщо Додаток 2 подається за підсумками року у рядку 4 «Податковий (звітний період)» вказується арабська цифра «12». Якщо Додаток 2 подається поза межами звітного (податкового) періоду (до закінчення звітного (податкового) року) у зв’язку з проведенням державної реєстрації припинення підприємницької діяльності або призначення пенсії, матеріального забезпечення, страхових виплат, платником вказуються арабськими цифрами від «1» до «11»: номер календарного місяця, в якому подається декларація – у разі припинення діяльності або призначення пенсії; номер календарного місяця, в якому настав страховий випадок – у разі призначення матеріального забезпечення, страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.
Враховуючи зазначене, фізичні особі – підприємці – платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливий порядок оподаткування, у випадку визначення єдиного внеску, подають у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду, Додаток 2 за підсумками звітного (податкового) року у складі Декларації за грудень 2022 року.
Водночас, такі платники подають Додаток 2 у складі Декларації протягом року (поза межами звітного (податкового) періоду) – у разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності або призначення пенсії, матеріального забезпечення, страхових виплат.

Сплата податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки фізичними особами у 2023 році
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що відповідно до п.п. 266.9.1 п. 266.9 ст. 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за 2022 рік сплачується за місцем розташування об’єкта/об’єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України.
Фізичні особи можуть сплачувати податок у сільській та селищній місцевості через каси сільських (селищних) рад або рад об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за квитанцією про прийняття податків.
Податкове зобов’язання за 2022 рік з даного податку сплачується фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (п.п.266.10.1 п.266.10 ст.266 ПКУ).

Щодо включення фізичної особи до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що фізична особа – платник податків незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), для якої раніше не формувалася облікова картка платника податків та яка не включена до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – Державний реєстр), зобов'язана особисто або через законного представника чи уповноважену особу подати відповідному контролюючому органу облікову картку фізичної особи – платника податків, яка є водночас заявою для реєстрації в Державному реєстрі, та пред'явити документ, що посвідчує особу.
Фізична особа – платник податків, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, зобов'язана особисто подати відповідному контролюючому органу повідомлення та документи для забезпечення її обліку за прізвищем, ім'ям, по батькові і серією та номером паспорта, а також пред'явити паспорт.
Фізична особа подає облікову картку фізичної особи – платника податків або повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків) до контролюючого органу за своєю податковою адресою, а фізична особа, яка не має постійного місця проживання в Україні, – контролюючого органу за місцем отримання доходів або за місцезнаходженням іншого об'єкта оподаткування.
Для заповнення облікової картки фізичної особи – платника податків використовуються дані документа, що посвідчує особу. Для заповнення повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків) використовуються дані паспорта.
Форма облікової картки фізичної особи – платника податків та повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків) і порядок їх подання встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.
Фізична особа несе відповідальність згідно із законом за достовірність інформації, що подається для реєстрації у Державному реєстрі.
Норми встановлені п. 70.5 ст. 70 Податкового кодексу України.
Довідково: форма облікової картки фізичної особи – платника податків та повідомлення затверджена наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822 «Про затвердження Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 25.10.2017 за № 1306/31174).

Яка звітність подається в електронному вигляді в обов’язковому порядку?
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що нормами п. 49.4 ст. 49 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) встановлено: платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації контролюючому органу в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».
Податкова звітність з податку на додану вартість подається в електронній формі контролюючому органу всіма платниками ПДВ з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».
Фінансова звітність, звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), що подаються згідно з вимогами абзаців першого та другого п. 46.2 ст. 46 ПКУ, подаються в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» до контролюючих органів платниками податку на прибуток підприємств та неприбутковими підприємствами, установами, організаціями, які подають податкову звітність в електронній формі.

Строки забезпечення можливості здійснення безготівкових розрахунків
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до пункту першого постанови Кабінету Міністрів України від 29 липня 2022 № 894 «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)»:
- торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (крім торговців фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку першої групи, торговців, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції);
- з 1 січня 2023 року повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги).
Додатково звертаємо увагу, що такі вимоги не поширюються на торговців, які провадять господарську діяльність на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, та протягом трьох місяців після припинення проведення воєнних (бойових) дій на таких територіях та/або деокупації, звільнення від оточення (блокування) цих територій.

Платникам ПДВ про деякі особливості застосування режиму звільнення від оподаткування
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що режим звільнення від оподаткування ПДВ, визначений пунктом 71 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ), застосовується до тих операцій з постачання товарів, що включені до Переліку товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість та які звільняються від сплати ввізного мита (далі – Перелік № 224), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 року № 224 із змінами, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 09 листопада 2022 року № 1260 та від 29 листопада 2022 року № 1340, дата здійснення яких («перша подія», визначена відповідно до пункту 187.1 статті 187 розділу V ПКУ) припадає на період, в якому існують підстави для застосування такого режиму звільнення від оподаткування ПДВ.
А саме, у випадку, якщо:
- повна попередня оплата («перша подія») відбувається до наявності підстав для застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ, то операція з постачання підлягає оподаткуванню ПДВ у загальновстановленому порядку. На суму такої повної попередньої оплати на дату отримання коштів постачальник повинен скласти податкову накладну з нарахуванням ПДВ. На дату настання «другої події» (відвантаження товару) податкові наслідки у частині оподаткування ПДВ у платника не виникають;
- часткова попередня оплата («перша подія») відбувається до наявності підстав для застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ, то операція з постачання підлягає оподаткуванню ПДВ у загальновстановленому порядку. На суму такої часткової попередньої оплати на дату отримання коштів постачальник повинен скласти податкову накладну з нарахуванням ПДВ. У відповідній графі цієї податкової накладної має бути зазначена частина кількості товару, за яку було отримано часткову попередню оплату. Фактичне відвантаження товарів у періоді дії режиму звільнення від оподаткування ПДВ у межах отриманої часткової попередньої оплати («друга подія») не зумовлює у платника податкових наслідків у частині ПДВ. На дату відвантаження товару понад обсяг отриманої часткової попередньої оплати на неоплачену частину відвантажених товарів складається податкова накладна без нарахування ПДВ;
- «перша подія» відбувається в період наявності підстав для застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ, то за такою операцією ПДВ не нараховується, а вартість таких товарів визначається без ПДВ.

До уваги волонтерів!
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що Законом України від 16 листопада 2022 року № 2747-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, зібраної волонтерами» (далі – Закон № 2747), який набрав чинності 11.12.2022, внесені наступні зміни до Податкового кодексу України(далі – ПКУ):
- друге речення у п.п. «б» п.п. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 ПКУ, а саме: «Положення цього підпункту застосовуються також до благодійної допомоги, отриманої зазначеними благодійниками – фізичними особами у звітному податковому році, що передує року їх внесення до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації» виключено;
- підрозділ 1 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ доповнено пунктом 31, відповідно до якого встановлено, що положення підпункту «б» підпункту 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 ПКУ застосовуються також до благодійної допомоги, отриманої благодійниками – фізичними особами, які до 01 січня 2023 року включені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, у період з 24 лютого 2022 року до дати їх включення до зазначеного Реєстру.
З набранням чинності Закону № 2747 за умови, що благодійник – фізична особа зареєструється у Реєстрі волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації до 01 січня 2023 року, сума благодійної допомоги, отриманої таким благодійником – фізичною особою у період з 24 лютого 2022 року, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого благодійника.

Які ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування?
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
Відповідно до пункту 8 підрозділу 9 прим. 4 розділу ХХ Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – Кодекс) сума збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування щодо задекларованих об’єктів визначається шляхом застосування до бази для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування таких ставок:
5 відсотків:
щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках в Україні з дотриманням вимог законодавства щодо розміщення коштів в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України, та щодо права грошової вимоги до резидентів України, визначених підпунктом "а" пункту 4 підрозділу 9 прим. 4 розділу ХХ Кодексу;
щодо об’єктів декларування, визначених підпунктами "б"-"е" пункту 4 підрозділу 9 прим. 4 розділу ХХ Кодексу, що знаходяться (зареєстровані) в Україні, крім тих, які оподатковуються за ставкою, визначеною підпунктом 8.3 пункту 8 підрозділу 9 прим. 4 розділу ХХ Кодексу.
У цілях одноразового (спеціального) добровільного декларування для застосування 5 відсотків ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації кошти декларанта в національній та іноземній валютах, банківських металах мають бути розміщені на рахунках у банках України.
Як альтернативу платник податків може обрати ставку 6 відсотків із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами (підпункт 8.1 пункту 8 підрозділу 9 прим. 4 розділу ХХ Кодексу);
9 відсотків:
валютних цінностей, розміщених на рахунках в іноземних банках або які зберігаються в іноземних фінансових установах, та щодо права грошової вимоги до нерезидентів України, визначених підпунктом "а" пункту 4 підрозділу 9 прим. 4 розділу ХХ Кодексу;
щодо об’єктів декларування, визначених підпунктами "б"-"е" пункту 4 підрозділу 9 прим. 4 розділу ХХ Кодексу, що знаходяться (зареєстровані) за кордоном, крім тих, які оподатковуються за ставкою, визначеною підпунктом 8.3 пункту 8 підрозділу 9 прим. 4 розділу ХХ Кодексу.
У цілях одноразового (спеціального) добровільного декларування для застосування 9 відсотків ставки збору кошти декларанта в іноземній валюті на дату подання такої декларації мають бути розміщені на рахунках у банках та/або інших фінансових установах за кордоном.
Як альтернативу платник податків може обрати ставку 11,5 відсотка із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами (підпункт 8.2 пункту 8 підрозділу 9 прим. 4 розділу ХХ Кодексу).
в) 2,5 % щодо номінальної вартості державних облігацій України з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення, придбаних декларантом у період з 01 вересня 2021 року до 28 лютого 2023 року до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.
Як альтернативу платник податків може обрати ставку 3 відсотки із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно підпункт 8.3 пункту 8 підрозділу 9 прим. 4 розділу ХХ Кодексу).

Про затвердження довідника кодів податкової інформації
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу платників ПДВ, що з метою реалізації вимог абзацу другого п. 8 додатка 1 до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року № 1165 (зі змінами) ДПС України наказом від 11.01.2023 № 17 (далі – Наказ № 17) затверджено довідник кодів податкової інформації.
Нагадуємо, що 11.01.2023 діє оновлений порядок зупинення реєстрації податкових накладних/ розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2022 року № 1428 «Про внесення змін до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».
Довідник кодів податкової інформації є підставою для прийняття рішення про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку.
Згідно з ним, довідник кодів податкової інформації, яка є підставою для прийняття рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку, визначається ДПС та затверджується відповідним наказом, оприлюдненим на офіційному вебсайті ДПС.
Наказ № 17 розміщено на вебпорталі ДПС України.

Під час брифінгу йшлося про декларування громадянами доходів отриманих у 2022 році
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Криворізький регіон) інформує.
Сьогодні, 27 січня 2023 року відбувся брифінг начальника Криворізької північної ДПІ Головного у Дніпропетровській області Ганни Познякової з представниками ТРК «Рудана» на тему «Декларування доходів громадян, отриманих у 2022 році».
Під час брифінгу обговорювались питання щодо термінів та способів подання декларацій про майновий стан та доходи, а також найпоширеніші випадки декларування доходів.

Для представників ЗМІ проведено брифінг щодо новацій податкового законодавства у 2023 році
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Криворізький регіон) інформує.
Нещодавно, відбувся брифінг начальника Криворізького відділу податків і зборів з юридичних осіб управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Євгенія Кретова з представниками ТРК «Рудана» на тему «Основні новації податкового законодавства у 2023 році».
Під час брифінгу обговорювались питання щодо змін ставок податків для підприємців-єдинників, збільшення лімітів річних доходів для ФОП, застосування нових форм податкових декларацій та інше.
«Під час воєнного стану платники податків Криворіжжя сумлінно сплачують податки, розуміючи, що сплата податків це не лише внесок в економіку України, а й прискорення перемоги», - додав наостанок Євгеній Кретов.

Громадські слухання у форматі відеоконференції
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Криворізький регіон) повідомляє.
Днями, в рамках проведення заходів з повторного відстеження результативності регуляторного акта-рішення Криворізької міської ради «Про встановлення ставок плати за землю та пільг із земельного податку на території м. Кривого Рогу» відбулися громадські слухання онлайн, в яких брали участь податківці.
У ході громадських слухань обговорили:
 ставки земельного податку на 2023 рік.
 очікувані показники з орендної плати та земельного податку.
Усі озвучені пропозиції та інформація в подальшому будуть розглянуті на постійних комісіях міської ради.

Практикум-навчання для платників щодо актуальних питань оподаткування
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Криворізький регіон) повідомляє.
Нещодавно в Криворізькій південній ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області під час практикуму були розглянуті нагальні питання сьогодення в оподаткуванні.
Присутнім роз’яснили новації в законодавстві, порядок отримання електронного цифрового підпису, механізм та нюанси подання звітності в електронному вигляді.
Також зауважили щодо декларування громадянами доходів отриманих в 2022 році.
Обговорили про обов’язковість легалізації найманої праці, про забезпечення соціальних гарантій для працівників, в тому числі за рахунок виплати заробітної плати в розмірі не менше мінімальної.
Зауважили, що триває можливість легалізувати активи громадян, які були неоподатковані, шляхом подачі одноразової (спеціальної) добровільної декларації до 01 березня 2023 року.
Наприкінці практикуму присутні отримали друковану продукцію роз’яснювального характеру.

Засідання робочої групи в Криворізькій міській раді
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Криворізький регіон) інформує.
Нещодавно за ініціативи Криворізької міської ради відбулось засідання робочої групи з питань:
• виконання дохідної частини бюджету міста;
• очікуванні надходження до державного та місцевого бюджетів;
• стан податкової заборгованості по платежам до бюджету та вжиті заходи по скороченню податкової заборгованості.
На засіданні були присутні начальник Криворізького відділу податків і зборів з юридичних осіб управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Євгеній Кретов.
Були розглянуті питання щодо сплати місцевих податків суб’єктами господарювання до бюджету міста Кривого Рогу. Обговорили заходи з погашення заборгованості, провели роз’яснювальну роботу та зкоординували дії щодо сплати суб’єктами господарювання місцевих податків.

Спільна нарада з органами місцевого самоврядування
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Криворізький регіон) інформує.
Днями у виконкомі Криворізької міської ради відбулась спільна нарада, на якій були присутні перший заступник міського голови Євгеній Удод та начальник Криворізького відділу податків і зборів з юридичних осіб управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Євгеній Кретов.
В ході наради обговорювались питання щодо координації діяльності, пов’язаної із за

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!