Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

У зв’язку з зареєстрованим спалахом кору в Україні, повідомляє Весь Кривий Ріг, значним зниженням рівнів охоплення дітей плановою імунізацією у травні 2023 року розпочалась наздоганяюча (catch-up) імунізація дітей 2021-2006 років народження проти кору та краснухи

100523 8 min

Що таке кір?

Кір є одним з найзаразніших інфекційних захворювань в світі, що може призводити до серйозних ускладнень. У випадку контакту з вірусом кору захворіє 9 з 10 людей, що не мають імунітету проти хвороби.

Основна небезпека кору полягає у тому, що передається це захворювання дуже швидко: для інфікування не потрібен навіть безпосередній контакт із людиною-носієм. Достатньо просто побувати у кімнаті, з якої нещодавно вийшла хвора людина, адже вірус циркулює в приміщенні ще протягом 2 годин після того, як його залишив хворий.

Також підступність захворювання в тому, що приблизно у третини захворілих спостерігаються різноманітні ускладнення, починаючи від пневмонії і закінчуючи міокардитом (запаленням серцевого м’яза) та енцефалітом (запаленням головного мозку). Особливо складно протікає захворювання у маленьких дітей. У середні віки кір часто називали «дитячою чумою».

Як можна заразитись?

Передається хвороба повітряно-крапельним шляхом: захворіла особа виділяє вірус у повітря з крапельками слини при розмові, обіймах, поцілунках, чханні, кашлі. Близько двох годин вірус ще буде циркулювати в приміщенні та залишатись на поверхнях, на які інфікована людина чхала чи кашляла. Ризик заразитись у осіб, що не мають імунітету проти кору, складає близько 90 відсотків.

Найпоширеніші ускладнення кору – гострий середній отит (запалення вух), бронхопневмонія, ларінготрахеобронхіт, діарея.

Пневмонія (запалення легень) виникає в 1 з 20 дітей, хворих на кір. Це найчастіша причина смерті в маленьких дітей, що захворіли.

Приблизно у 1 на 1000 хворих виникає енцефаліт (запалення мозку), який може спричинити судоми, глухоту чи розумову відсталість.

1-3 дитини з 1000 захворілих на кір помирає від респіраторних та неврологічних ускладнень хвороби.

Підгострий склерозуючий паненцефаліт – це рідкісне, але невиліковне ускладнення кору. Це дегенеративне захворювання центральної нервової системи, що розвивається за 7-10 років після перенесеного кору. Хворий поступово втрачає інтелектуальні та поведінкові навички; розвиваються судоми.

Кір у вагітної може спровокувати передчасні пологи або народження дитини з низькою масою тіла.

Як можна захиститись?

Захворювання відноситься до високонтагіозних, тобто надзвичайно заразних. Заразитись можна навіть після того, як хворий залишив приміщення, адже вірус здатен циркулювати в повітрі ще протягом двох годин, а також залишатись на поверхнях. Якщо ви не вакциновані від кору або ж не перехворіли на нього, то вірогідність зараження складає біля 90%. Єдиною ефективною профілактикою кору є вакцинація.

В Україні, як і в більшості країн світу, використовується комплексна вакцина КПК, яка також захищає від краснухи та епідемічного паротиту (“свинки”). Для оптимального захисту необхідно отримати 2 дози вакцини, які забезпечують захист від кору на рівні 97%. За період з 2000 до 2017 року протикорова вакцинація привела до зниження глобальної смертності від кору на 80%.

Згідно Національного календаря щеплень України діти отримують щеплення бюджетним коштом в 12 місяців та 6 років.

Якщо ж з певних причин графік щеплень було порушено, то вакцинація проводиться згідно календаря щеплень з порушенням графіку. Якщо першу дозу вакцини КПК дитина отримала в віці, старшому за 12 місяців, друга доза вводиться згідно календаря – в 6 років (з мінімальним інтервалом 1 місяць від попередньої дози). Якщо так сталося, що щеплення від кору розпочалося після 6 років, дві дози вакцини можна отримати з мінімальним інтервалом 1 місяць.

Для забезпечення вакцинації проти кору, паротиту та краснухи в Україні застосовують вакцини «Пріорикс»/Priorix (виробник Glaxosmithkline Biologicals S.A., Бельгія) та «М-М-Р ІІ»/M-M-RII (виробник Merck & Co., Inc., США).

Олена Аджавенко,
завідувач відділення епідеміологічного спостереження та профілактики інфекційних хвороб ВСП «Криворізький районний відділ ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України»,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!