Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

С Дня Смеха жителям Кривого Рога будет не до смеха! Они помимо оплаты за газ будут еще платить за "доступ к газопроводу"... Как изобретательно государство, когда старые способы мошенничества себя исчерпали... Этот материал - официальное объяснение, почему для жителей Кривого Рога платить больше на 17 или 29 гривен в месяц - это хорошо, нет, просто замечательно...

502 24

У квітні 2016 року для побутових споживачів газу набувають чинності нові правила розрахунків за газопостачання. Зміни пов'язані з введенням європейської моделі газового ринку в Україні. Щомісячний платіж за газ буде складатися з двох частин: перша буде змінною, і її розмір буде залежати від обсягу спожитого газу; друга частина буде фіксованою, це свого роду абонентська плата з боку споживача «за доступ до потужності» газопроводу.

За пропозицією голови НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва вперше прийнята концепція, по якій побутові споживачі газу платитимуть за послугу доставки газу щомісячно рівними сумами, незалежно від того, який обсяг газу використаний. «Абонентська плата за доступ до «розподільної трубі» буде від 17 до 29 гривень на місяць. Залежно від того, який у вас лічильник і які прилади: якщо тільки плита - 17 гривень, якщо котел - 29 гривень. Так, є недолік - в деякі моменти «газ не споживаю, а платити потрібно», але ж і систему (газорозподілу - Ред.) підтримувати в готовності необхідно постійно», - сказав Мирослав Боднар, заступник голови правління альянсу "New energy of Ukraine" і учасник робочої групи з розробки нормативної бази в газовій сфері.

Як оформити

За його словами, зараз оплата за транспортування газу закладена в кінцеву ціну газу для споживача, а після переходу на нову систему цієї складової вже не буде в рахунках, що виставляються компаніями-постачальниками. Тому з квітня споживачам потрібно буде платити за газ за двома договорами: за використаний газ за контрактом з компанією-постачальником; за доставку газу за контрактом з газорозподільною компанією (облгазом) - тобто за доступ до потужності газопроводу.

Експерт сказав, що розмір плати «за доступ до потужності» розрахований таким чином, щоб кожен облгаз отримував за послугу транспортування ту ж суму, яку отримує і при нинішній системі. Перехід на нові правила стимулює конкуренцію, адже таким чином виключається вплив облгазу на самостійний вибір споживачем постачальника газу.

«Взаємовідносини на ринку спрощуються, немає тристоронніх договорів (облгаз-постачальник-споживач). Є один «вічний» договір між споживачем і распредкомпаніею. Вдається взагалі піти від письмової його форми: умови формує НКРЕКП, компанія оприлюднить на сайті, а споживач - погоджується або просить відключити його від газу ... А далі споживач може вільно вибирати постачальника газу та підписувати з ним окремий договір, облгаз на це вплинути не може», - зазначив Мирослав Боднар.

Ще два плюси

Крім того, на думку експерта, впроваджувана система дозволить вирішити проблему неплатежів облгазів перед НАК "Нафтогаз України" за виробничо-технологічні втрати (ВТВ).

«Зараз графік надходження грошей в распредкомпаніі пов'язаний з графіком споживання газу в країні - і він нагадує параболу-сідло. Що виходить? У літній період мінімальне споживання газу і грошей від оплати за нього не вистачає навіть на зарплати, а в цей же час необхідні кошти на ремонти! Облгази змушені переходити на чотириденний робочий тиждень, оплачувати ВТВ ні з чого ... Нова система забезпечить надходження рівним графіком, вирішить проблему боргів за ВТВ», - вважає Мирослав Боднар.

Експерт вважає, що впровадження нової системи дозволить також вирішити проблему необґрунтовано зарезервованих потужностей в газовій системі.

«Нерідко такі ситуації: є газорозподільний пункт (ГРП) пропускною здатністю 100 куб. м/год, до нього підключена невелика багатоповерхівка і все, вільної потужності нібито немає. Якщо розібратися, то виявляється, що в квартирах тільки плити, але лічильники встановлені не G1,6 (пропускна здатність - 1,6 куб. м/год), а G6 (пропускна здатність - 6 куб.м/год). Чому? Свого часу на складі інших не було ... Тобто, споживач резервує в системі потужність багаторазово вище необхідної. Те ж стосується старих великих підприємств», - зазначив він.

Зараз проблема в тому, що споживачі відмовляються переходити на меншу потужність, навіть якщо вона їм об'єктивно не потрібна. «Але коли постане питання - платити більше, або менше, то споживачі вже задумаються. Якщо людина напише заяву в облгаз про заміну лічильника на меншої потужності, то распредкомпанія зробить це за свій рахунок і з задоволенням, тому що у неї вивільниться потужність, а майбутні експлуатаційні витрати зменшаться у всіх », - сказав експерт. За його даними, нова система відповідає європейському досвіду і побудована за тією ж моделлю, яка діє в Австрії.

Иннокентий РЕЙДЕР,
специально для сайта
Весь Кривой Рог

Коментарі   

0 #1 Виктор 05.02.2016, 18:53
Таким чином, згідно статті, зараз я сплачую 32грн за одного прописаного без лічильника, а з 1 квітня я буду платити 17 грн за підключення до труби і 15грн за газ без лічильника за 1 прописаного. Ой дуже сумніваюся, але подивимось.
Цитата

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!