Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Криворізька поліція відзвітувала про розслідування кримінальних проваджень за заявою Юрія Милобога

1702 10

У Криворізькому відділені поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області відбувся брифінг, під час якого очільники відділу дали пояснення стосовно кримінальних проваджень, які було порушено під час голосування на попередніх виборах міського голови Кривого Рогу. Олександр Гоптарєв, очільник відділу, заявив, що ніяких протизаконних дій внаслідок слідчих перевірок виявлено не було.
У п'ятницю, 12 лютого, начальник слідчого відділу Кріворізького відділу поліції Гоптарєв Олександр Ігоревич відповів на запитання громадян стосовно стану кримінальних проваджень, порушених внаслідок заяв Юрія Милобога, пов’язаних з питанням легітимності проведення другого туру виборів міського голови Кривого Рогу 15 листопада 2015 року.
Він зазначив, що Милобог звернувся з заявою про умисне збільшення кількості осіб на 21-й спецдільниці, розташованих у лікарнях. Юрій Валерійович стверджував, що у другому турі на кожній з цих спецдільниць було видано приблизно на одинадцять бюлетенів більше, ніж у першому.
Олександр Ігоревич зазначив, що на лікарняному в той час перебувало 1700 осіб. Відповідно до отриманих даних на час другого туру у лікарнях міста знаходилось на 100 осіб менше, ніж під час першого етапу виборів. Тобто кількість осіб, які знаходились на стаціонарному лікуванні, була меншою ,ніж у першому турі. За словами Гоптарєва тимчасова слідча комісія з народних депутатів, утворена Верховною Радою виявила приблизно п’ятсот поданих осіб, в тому числі з онкодиспансеру, які на їх думку не знаходились на лікарняному, в зв’язку із своїм молодим віком.
Поліція опитала більше трьохсот осіб з поданих п’ятисот. Задіяні співробітники правоохоронних органів з’ясовували відповідність даних та показань людей протягом двох тижнів. Усі виборці підтвердили, що знаходились на час виборів у лікарні, надали медичні довідки. Лише одна особа відмовилася давати показання, спираючись на ст. 63 Конституції України.
Стосовно збільшення кількості бюлетенів начальник слідчого відділу зазначив, що цей факт мав місце, наявні й підтверджуючі докази. У зв’язку з питанням про допустимість збільшення бюлетенів в індивідуальному листі ЦВК надало Криворізькому відділу поліції роз'яснення. У ньому Центральна комісія пояснила, що замовлення на перший та на другий тур бюлетенів повинні бути рівними, проте ТВК на свій розсуд може збільшити кількість бюлетенів на 0,5% для другого туру.
Тобто, відповідно до роз’яснень збільшена кількість бюлетенів не є грубим порушенням і не може бути розцінена як скоєння злочину.
Під час зустрічі активісти також поцікавились питанням законності ухвалення рішення міської ради та мера про виділення соціальної допомоги криворіжцям у розмірі 500 грн. напередодні позачергових виборів міського голови. Очільник слідчого відділу пояснив, що відповідно ст. 34 Закону України “Про місцеве самоврядування” місцеві органи, розглядаючи бюджет, можуть виділяти кошти на рахунок громадян, які в цьому потребують, також є рішення міської ради про виділення 50 млн. грн. на громадян, які потребують допомоги протягом 2016 року, у зв'язку з чим такі дії, на думку начальника слідчого відділу, не є кримінальним злочином.
Громадянська мережа ОПОРА інформує, що відповідно до підпункту 1 пункту а) частини 1 статті 34 Закону України “Про місцеве самоврядування” до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать:
а) власні (самоврядні) повноваження: 1) встановлення за рахунок власних коштів і благодійних надходжень додаткових до встановлених законодавством гарантій щодо соціального захисту населення.

За коментарями звертайтеся:
Андрій Токарський
063 617 96 93
координатор громадського спостереження за позачерговими виборами міського голови м. Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!