Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Представники Громадянської мережі ОПОРА провели аналіз персонального складу та попереднього досвіду роботи у виборчих комісіях членів Криворізької МВК. Активісти виявили низку цікавих фактів, пов’язаних з представництвом різних політичних сил у складі міської виборчої комісії

1802 4

Членство та робота Криворізької міської виборчої комісії має свої особливості. З моменту прийняття Центральною виборчою комісією постанови про утворення Криворізької міської ТВК 06.09.2015 року, персональний склад МВК змінювався 11 разів, а загалом до її роботи залучалось 39 осіб. І лише четверо із сімнадцяти членів комісії здійснюють свої повноваження від моменту утворення МВК до нині.
За час роботи МВК на посаді голови виборчої комісії змінилось чотири представника. Повноваження чинного голови МВК Павла Гивеля було достроково припинено 15 грудня 2015 року, а відповідно до рішення ЦВК від 04.02.2016 року, його поновили у цій позиції. Та зауважимо, діючий голова МВК має не надто великий досвід роботи на керівних позиціях у складі ВК. Лише на виборах Президента України у 2010 році Павло Орестович був головою територіальної виборчої комісії за поданням кандидата Януковича Віктора Федоровича.
Зазначимо, що взагалі практичні навики в роботі окружних або територіальних виборчих комісій мають лише вісім теперішніх членів МВК. Олександр Малий та Тетяна Руденко, зокрема, працювали в ОВК ще в далекому 1998 році. Заступник голови комісії Ірина Шевель була членом комісії відповідного рівня на виборах Президента України та позачергових виборах народних депутатів у 2014 році. Вікторія Шелевицька, представник «Об’єднання «Самопоміч», брала участь у місцевих виборах в статусі члена територіальної комісії у 2010 році. Також вона набула досвід організації та проведення парламентських виборів як член ОВК у 2007 році.
Найбільшу виборчу практику має колишній секретар Криворізької МВК Валентин Орлов. Він отримав її завдяки безперервному членству у територіальних та окружних комісіях, починаючи з виборів народних депутатів України у 2012 році. Зокрема, до його послужного списку належать: посада заступника голови ОВК у 2012, пост заступника голови ТВК на Позачергових виборах Президента України та члена ОВК на виборах народних депутатів у 2014 році. Привертає увагу до його постаті і той факт, що пан Орлов обійняв посаду секретаря міської виборчої комісії у 2015 році за квотою ВО «Батьківщина», однак його повноваження було припинено 28 листопада 2015 року. Натомість, вдруге Валентина Орлова включили до складу комісії у лютому 2016 року, як висуванця політичної партії «Індустріальна партія».
Подібна доля спіткала й іншого члена МВК за квотою ВО «Батьківщина» – Ірину Брилькову. Стосовно її кандидатури, до речі, велася запекла дискусія під час вирішення питання «про виконання обов’язків на платній основі». Ще 28 листопада 2015 року повноваження Брилькової було достроково припинено, а її місце посіла Тетяна Руденко. Однак пані Ірина вдруге виявила бажання працювати в комісії у лютому 2016 року вже за поданням Республіканської партії України.
Не менш цікавою є траєкторія руху Василя Слюти. Всього 5 днів, з 10 по 15 грудня, він був членом ТВК за квотою тієї ж Республіканської партії України, а починаючи з 25 грудня виконував обов’язки голови МВК за поданням «Опозиційного блоку». На цій відповідальній посаді Василь Слюта працював до 12 січня 2016 року, але за власним бажанням його статус у комісії було змінено і нині він виконує обов’язки члена МВК, як представник Опоблоку. Почесне ж місце голови з 12.01 по 04.02 займав Ігор Стельмацький.
І на останок, тотожний колізійний факт відносно членства в МВК стався з Еліною Зав’яловою. Вона виконувала свої обов’язки в комісії до 17 жовтня 2015 року, після чого її місце за квотою Ліберальної партії України зайняла Марія Альохіна. Вдруге ж Еліну Олександрівну включили до складу МВК вже після другого туру виборів криворізького міського голови, 24 листопада 2015 року за квотою БПП «Солідарність».

За коментарями звертайтеся:
Андрій Токарський, 063-617-96-93
координатор громадського спостереження за позачерговими виборами міського голови м. Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!