Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Криворізька південна ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє

1403 10

Шановні підприємці!
У зв‘язку зі змінами до Податкового Кодексу України просимо платників, які здійснюють роздрібну торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами, нафтопродуктами звернутися до центрів сервісного обслуговування касової техніки для оновлення програмного забезпечення касових апаратів. Вдячні за розуміння.
Криворізька південна ОДПІ

До відому платників ПДВ!
На виконання підпункту 200.7.3 пункту 200.7 статті 200 Податкового кодексу України і постанови КМУ «Про затвердження Порядку ведення реєстрів заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість» від 22.02.2016 №68 ДФС оприлюднено Реєстри заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість.
Інформація розміщена на офіційному порталі ДФС України у підрозділі «Повідомлення про Реєстри заяв про повернення суми бюджетного відшкодування, зазначені у підпункті 200.7.1 пункту 200.7 статті 200 Податкового кодексу України» розділу «Відшкодування ПДВ».
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

До уваги користувачів РРО
З 11 березня 2016 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 21.01.2016 № 13 «Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів, Порядку подання звітності, пов'язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми № ЗВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)», яким скасовано наказ ДПА України від 01.12.2000 № 614 «Про затвердження нормативно-правових актів до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
Зокрема, Наказом № 13 оновлено форми таких розрахункових документів: фіскального касового чека на товари та послуги (форма № ФКЧ-1); фіскального касового чека видачі коштів (форма № ФКЧ-2); розрахункової квитанції (форма № РК-1); спрощеної розрахункової квитанції (форма № РК-2). Окрім того, запроваджено новий розрахунковий документ - фіскальний касовий чек за приймання та переказ готівкових коштів через програмно-технічні комплекси самообслуговування (форма № ФКЧ-3).
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Застосування спецрежиму оподаткування
ДФС України повідомлено, що у разі необхідності визначення відповідності власновиробленої сільськогосподарської продукції відповідному коду товарної класифікації згідно з УКТ ЗЕД для правильного відображення обсягів постачання таких товарів у податковій декларації з ПДВ та її додатках платник податку - суб’єкт спеціального режиму оподаткування має можливість отримати висновок від Торгово-промислової палати України (її регіональних відділень) або науково-дослідного інституту судових експертиз.
При цьому у разі, якщо такий платник здійснює операції з вивезення власновиробленої сільськогосподарської продукції за межі митної території України у митному режимі експорту, то, враховуючи ст. 69 Митного кодексу України, така продукція підлягає митному оформленню та класифікується митними органами ДФС шляхом визначення кодів відповідно до класифікаційних групувань, зазначених в УКТ ЗЕД.
Криворізька південна ОДПІ (джерело http://www.visnuk.com.ua/)

Затверджено Порядок ведення єдиного реєстру акцизних накладних
Криворізька південна ОДПІ нагадує, що постановою КМУ від 24.02.2016 №114 відповідно до пункту 231.8 статті 231 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) затверджено Порядок ведення єдиного реєстру акцизних накладних (Порядок №114), який набрав чинності з 01.03.2016. Цей Порядок визначає механізм внесення відомостей, що містяться в акцизних накладних та розрахунках коригування до акцизних накладних за операціями з реалізації пального, до Єдиного реєстру акцизних накладних (далі – Реєстр), надання даних, які містяться у Реєстрі (пункт 1 Порядку №114).
Криворізька південна ОДПІ

Щодо реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування до них за операціями з реалізації пального
Криворізька південна ОДПІ звертає увагу що згідно з пунктом 11 підрозділу 5 розділу XX. «Перехідні положення» Кодексу період з 1 березня 2016 року до 1 квітня 2016 року є перехідним періодом, протягом якого реєстрація акцизних накладних/розрахунків коригування у Реєстрі здійснюється без обмеження обсягів, обчислених за формулою, визначеною у пункті 232.3 статті 232 цього Кодексу. З 1 квітня 2016 року реєстрація акцизних накладних/розрахунків коригування у Реєстрі здійснюється з урахуванням усіх вимог, встановлених Кодексом.
Також нагадуємо, що відповідальність за порушення порядку реєстрації акцизних накладних та розрахунків коригування до таких акцизних накладних у Реєстрі визначена статтею 1202 Кодексу. Звертаємо увагу, що норми статті 1202 Кодексу не застосовуються при порушенні термінів реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування у Реєстрі, складених у період з 1 березня 2016 року до 1 квітня 2016 року (пункт 11 підрозділу 5 розділу XX Кодексу).
Криворізька південна ОДПІ

Реєстр акцизних накладних
З 01.03.2016 р. набрала чинності постанова КМУ від 24.02.2016 р. № 114, якою затвердження Порядок ведення Єдиного реєстру акцизних накладних. Зокрема, порядком визначено механізм внесення відомостей, що містяться в акцизних накладних та розрахунках коригування до акцизних накладних за операціями з реалізації пального, до Єдиного реєстру акцизних накладних (далі —- Реєстр), надання даних, які містяться в Реєстрі.
Для реєстрації в Реєстрі акцизні накладні/розрахунки коригування надсилаються до ДФС в електронній формі відповідно до порядку подання податкових документів в електронному вигляді з дотриманням умови щодо реєстрації електронного цифрового підпису уповноваженої особи у порядку, визначеному законодавством.
Акцизні накладні/розрахунки коригування надсилаються протягом операційного дня, який триває щодня з 8 год. до 19 год.
Датою та часом надання акцизної накладної/розрахунку коригування до ДФС є дата та час, зазначені у квитанції про їх прийняття (підтвердження реєстрації) або неприйняття.
Криворізька південна ОДПІ (джерело http://www.visnuk.com.ua/)

Оподаткування подарованого майна
ДФС України повідомлено, що у разі отримання фізичною особою – резидентом, яка не є членом сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, доходу у вигляді вартості подарованого нерухомого майна, такий дохід є об’єктом оподаткування ПДФО за ставкою 5% та військовим збором 1,5%.
Зокрема, платник податку, який отримав дохід у вигляді вартості подарованого нерухомого майна, може сплатити ПДФО та військовий збір до нотаріального посвідчення договору дарування нерухомого майна за місцем нотаріального посвідчення такого договору.
Криворізька південна ОДПІ (джерело http://www.visnuk.com.ua/)

Оподаткування благодійної допомоги
З 01.03.2016 р. набрала чинності постанова КМУ, якою затверджено перелік засобів, товарів (робіт, послуг), сума (вартість) благодійної допомоги для закупівлі або у вигляді яких не включається до оподатковуваного доходу платників ПДФО.
Зокрема, не оподатковуються ПДФО: продукти харчування, одяг, взуття, засоби особистої гігієни, засоби індивідуального захисту, рухомі військові ремонтні майстерні, спеціальні машини та комплекти спеціальної обробки, послуги стаціонарного, мобільного зв’язку та зв’язку з Інтернетом.
Криворізька південна ОДПІ (джерело http://www.visnuk.com.ua/)

Оподаткування процентів з депозитів
ДФС України листом від 25.02.2016 р. № 2071/Л/99-99-17-03-03) повідомлено, що дохід платника податку у вигляді процентів, нарахованих на суму вкладного (депозитного) банківського рахунка, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та з 01.01.2016 р. оподатковується за ставкою 18%.
Криворізька південна ОДПІ (джерело http://www.visnuk.com.ua/)

Щодо реалізації фіскальних функцій РРО для окремих сфер застосування
З 11.03.2016 р. набрала чинності постанова КМУ від 02.03.2016 р. № 149 про вимоги щодо реалізації фіскальних функцій РРО для окремих сфер застосування.
Затверджено вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій, що застосовуються під час здійснення операцій з купівлі-продажу іноземної валюти та вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій, що застосовуються під час здійснення операцій з приймання та переказу готівкових коштів через програмно-технічні комплекси самообслуговування
Криворізька південна ОДПІ (джерело http://www.visnuk.com.ua/)

Рестораторів оштрафовано на 6,1 млн. грн.
Підрозділами податкового та митного аудиту ДФС у IV кварталі минулого року проведено 1 081 фактичну перевірку закладів ресторанного бізнесу. Під час перевірок встановлено низку порушень, найбільш характерним з яких є участь у розрахунках між споживачами та суб'єктами господарювання третіх осіб.
При цьому зазначені особи не мали жодного відношення до діяльності закладів громадського харчування. Крім того, в них були відсутні реєстратори розрахункових операцій та ліцензії на право роздрібного продажу алкогольних та тютюнових виробів. За результатами проведених фактичних перевірок порушників чинного законодавства оштрафовано на загальну суму 6,1 млн. грн. Згідно з інформаційними базами даних в Україні зареєстровано 32 555 об'єктів ресторанного бізнесу.
Криворізька південна ОДПІ (джерело http://www.visnuk.com.ua/

За два місяці контакт-центром ДФС надано 145,2 тис. відповідей на запитання платників податків
Протягом січня-лютого поточного року фахівцями контакт-центру ДФС надано 145,2 тис. відповідей на запитання суб’єктів господарювання та громадян. Більшість відповідей платники отримали по телефону – 140,7 тис., електронною поштою та факсом – 4,5 тис.
Найчастіше платники податків зверталися з питань податку на додану вартість, податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування, податку на прибуток підприємств та єдиного податку для фізичних осіб-підприємців.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Автоматизована база уніфікованих налічує майже 15 тисяч уніфікованих запитань-відповідей
Для уникнення неоднозначного трактування положень законодавства відповіді на звернення надаються фахівцями контакт-центру ДФС з використанням Бази знань – автоматизованої бази уніфікованих відповідей на запитання суб’єктів господарювання та громадян, яка постійно оновлюється і підтримується в актуальному стані. На 1 березня поточного року у Базі знань налічувалося 14,9 тис. уніфікованих запитань-відповідей. З її використанням протягом зазначеного періоду платникам надано 97 консультацій у письмовій формі.
Для зручності Базу знань розміщено на офіційному веб-порталі ДФС у розділі «Запитання-відповіді» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (ЗІР). Скористатися нею відвідувачі порталу можуть у будь-який зручний час та самостійно знайти відповіді на питання, які їх цікавлять. З початку 2016 року цією послугою вже скористалися 641 тис. Користувачів, що на 19,9 відс. Більше відповідного періоду минулого року.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

ЗІР надає відповіді на ваші запитання
Криворізька південна ОДПІ нагадує, що за допомогою Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу можна оперативно та у зручній формі отримати актуальну інформацію щодо змін у податковому та митному законодавстві, контроль за додержанням якого покладено на ДФС, термінів подання звітності та сплати податків (зборів), користуватися можливістю покрокового пошуку інформації, розміщеної в інтерактивних мапах за напрямами «Митна справа» та «Єдиний соціальний внесок», здійснювати перегляд 10 найактуальніших запитань, з якими платники найчастіше зверталися до Контакт-центру за попередній день, та відповіді на них.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Індекс інфляції
Криворізька південна ОДПІ повідомляє, що Індекс інфляції у лютому 2016 р. — 99,6%

З 1 березня запроваджені нові ставки акцизного податку на алкогольні напої, що маркуються
Законом України від 24.12.2015 №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон №909) визначені, зокрема, нові ставки відповідно акцизного податку для алкогольних напоїв.
Відповідно до пункту 1 розділу II Закону № 909 з 01.03.2016 вступили в силу нові ставки акцизного податку для алкогольних напоїв, що підлягають маркуванню акцизними марками. Щодо коньяків, то нові ставки акцизного податку застосовуються з 1 квітня поточного року.
Згідно з пунктом 226.6 статті 226 Податкового кодексу України з внесеними змінами та доповненнями маркуванню підлягають усі алкогольні напої з вмістом спирту етилового понад 8,5% об’ємних одиниць. Маркування вироблених в Україні алкогольних напоїв із вмістом спирту етилового до 8,5% об’ємних одиниць не здійснюється
Отже, для алкогольних напоїв, які підлягають маркуванню, з 01.03.2016 ставки акцизного податку відповідно до підпункту 215.3.1 пункту 215.3 статті 215 Кодексу, складатимуть на: - лікеро-горілчані вироби 105,80 грн. за 1 літр 100% спирту; - вина виноградні натуральні 0, 01 грн. за 1 літр; - вина натуральні з доданням спирту та міцні (кріплені), вермути та інші вина виноградні натуральні – 7,16 грн. за 1 літр; - вина ігристі, вина газовані – 10,40 грн. за 1 літр.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ГУ ДФС у Дніпропетровскій області

Кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2015 році, триває
Криворізька південна ОДПІ звертає увагу, що кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2015 році, триває. Відповідно до Конституції України кожен громадянин зобов’язаний сплачувати податки і збори у порядку та розмірах, встановлених законом.
Нагадуємо, що відповідно до статті 163 Податкового кодексу України з внесеними змінами та доповненнями (далі – Кодекс) податком на доходи фізичних осіб підлягає оподаткуванню загальний річний оподатковуваний дохід, який включає доходи, як з джерел їх походження в Україні, так і іноземні доходи.
Підпунктом 168.2.1 пункту 168.2 статті 168 Кодексу передбачено, що платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок на доходи фізичних осіб з таких доходів.
Криворізька південна ОДПІ

Декларація про майновий стан і доходи подається громадянином за місцем податкової адреси
Крім того, відповідно до підпункту 1.2 пункту 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу доходи, визначені у статті 163 Кодексу є також об’єктом оподаткування військовим збором.
Отже, за результатами звітного 2015 року громадянин повинен задекларувати отримані доходи шляхом подання до податкової інспекції за своєю податковою адресою податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація) у порядку, встановленому законом. При цьому, у декларації фізична особа – платник податків повинна самостійно визначити податкові зобов’язання, як з ПДФО, так і з військового збору.
Громадяни, які згідно з нормами Кодексу зобов’язані надати декларацію, повинні прозвітувати до 1 травня 2016 року за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859.
Криворізька південна ОДПІ

Визначення податкової адреси платника податків – фізичної особи
Згідно із положеннями статті 49 Кодексу, податкова декларація подається за звітний період в установлені Кодексом строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків. При цьому платник податків – фізична особа зобов’язаний визначити свою податкову адресу. Податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.
Платник податків – фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси. Відповідно до пункту 1 статті 29 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово. Фізична особа може мати кілька місць проживання (пункт 6 статті 29 ЦКУ).
Враховуючи вищевикладене, громадянин, який відповідно до норм чинного законодавства зобов’язаний (має право) надати річну декларацію, але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), а в іншому місці, повинен подати декларацію до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.
Криворізька південна ОДПІ

Особливості сплати авансових платежів підприємцями на загальній системі оподаткування з 2016 року
Криворізька південна ОДПІ нагадує, що починаючи з 2016 року авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховуються самостійно згідно з фактичними даними розміру чистого доходу, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат, кожного календарного кварталу. Такі авансові платежі сплачуються до бюджету до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня).
Авансовий платіж за четвертий календарний квартал не розраховується та не сплачується. Якщо результатом розрахунку авансового платежу за відповідний календарний квартал є від’ємне значення, то авансовий платіж за такий період не сплачується.
Криворізька південна ОДПІ

Порядок декларування акцизного податку у 2016 році
Листом ДФС України від 21.01.2016 №1903/7/99-99-19-03-03-17 надано роз’яснення порядку декларування податкових зобов’язань з акцизного податку з 01.01.2016. Зокрема, зазначено, що для платників, визначених підпунктом 212.1.15 пункту 212.1 статті 212 Кодексу, тобто, осіб, які реалізують пальне, – першим звітним (податковим) періодом буде березень 2016 року. Зазначені платники акцизного податку будуть зобов’язані, після затвердження Порядку ведення реєстру платників акцизного податку з реалізації пального та Заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального, зареєструватися платником акцизного податку та до 20 квітня 2016 року подати декларацію з акцизного податку за звітний (податковий) період – березень 2016 року за формами, встановленими Міністерством фінансів України.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Працівниками ГОУ ДФС викрито підприємців, дії яких завдали збитки державі майже на 100 млн. грн.
Працівниками Головного оперативного управління ДФС в рамках проведення операції «Рубіж 2016» та розслідування кримінального провадження встановлено, що службові особи підприємства - імпортера морепродуктів під час митного оформлення товару занижували його митну вартість за допомогою підконтрольних підприємств, зареєстрованих в офшорних зонах. Це призвело до ухилення від сплати митних платежів в особливо великих розмірах. Крім того, підприємство активно використовувалося в схемі виведення валюти за кордон, організованої посадовими особами одного з банків. Всього було імпортовано морепродуктів на загальну суму понад 1 мільярд гривень.
Згідно з попередніми розрахунками, середнє заниження фактурної вартості продукції складає близько 40%. Таким чином, мінімальна сума завданих державі збитків становить близько 100 мільйонів гривень. Слідчі дії тривають.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

ДФС у Дніпропетровської області викрито факт легалізації 4,2 млн. грн. державних коштів, одержаних злочинним шляхом
Підрозділом боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ГУ ДФС у Дніпропетровській області викрито факт проведення операцій із закупівлі товарів (робіт, послуг) без фактичного постачання зазначених товарів.
Встановлено, що низка суб'єктів господарської діяльності області, які фінансуються за рахунок бюджетних коштів, закуповували товари (роботи, послуги) у однієї з Асоціацій підприємств. Однак фактичного постачання закуплених товарів підтверджено не було. У подальшому, з метою легалізації доходів, одержаних незаконним шляхом, посадові особи Асоціації перераховували отримані бюджетні кошти на рахунки підприємств з ознаками фіктивності. Загальна сума проведених безтоварних операцій складає 4,2 млн. грн. Здійснюється кримінальне провадження.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

До уваги платників ПДВ!
Особливості заповнення податкової декларації з ПДВ викладено у Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, який затверджений наказом Міністерства фінансів України від 28 січня 2016 року №21 „Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість”.
При заповненні додатка 2 до податкової декларації з ПДВ „Довідка про суму від’ємного значення звітного (податкового) періоду, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (Д2)” в колонці 2 табличної частини зазначається індивідуальний податковий номер (ІПН) платника податку постачальника, а при формуванні від’ємного значення за рахунок сум ПДВ, сплачених при ввезенні товарів на митну територію України, – власний ІПН платника податку (покупця).
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Про проведення перевірок у 2016 році
ДФС України листом від 01.02.2016 № 3069/7/99-99-22-04-02-17 в зв’язку з набранням чинності 01 січня 2016 року Законом України від 24 грудня 2015 року №909-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» роз’яснила зміни в податковому законодавстві щодо проведення перевірок.
Зокрема, внесені зміни до підпункту 78.1.1 пункту 78.1. статті 78 Податкового кодексу виключили можливість проведення перевірок з питань дотримання податкового законодавства у разі, якщо отримано податкову інформацію або за наслідками перевірок інших платників податків виявлено факти, що свідчать про порушення платником податків податкового законодавства. Поряд з цим в листі зазначено, що у разі отримання контролюючим органом податкової інформації, яка свідчить про порушення платником податків податкового законодавства, організацію та проведення документальних позапланових перевірок доцільно здійснювати на підставі підпункту 78.1.4 пункту 78.1 статті 78 Податкового кодексу
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

В Україні змінено правила відшкодування ПДВ
Днями в ІА «Мост – Днепр» відбулася прес – конференція за участі заступника начальника управління податків і зборів з юридичних осіб ГУ ДФС у Дніпропетровській області Мироненко Віталія та начальника відділу контролю за відшкодуванням ПДВ управління податків і зборів з юридичних осіб ГУ ДФС у Дніпропетровській області Дуленко Володимира.
За словами Мироненко Віталія: «1 січня 2016 року набрали чинності зміни, внесені до Податкового кодексу України Законом України від 24 грудня 2015 року №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році». Змінами до Податкового кодексу України (Кодекс) щодо бюджетного відшкодування податку на додану вартість, передбачається:
1. Удосконалення порядку відшкодування ПДВ з бюджету, який забезпечуватиме однакові вимоги та права для всіх платників податку, з урахуванням черговості подання платниками податку заявок на відшкодування ПДВ.
2. Запроваджено офіційну публікацію інформації про відшкодування ПДВ з бюджету у вигляді реєстру з відображенням у ньому даних про платника податку, заявлених до відшкодування з бюджету сум податку та стану їх відшкодування.
3. Передбачено відшкодування сум ПДВ у рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податку з інших платежів, що сплачуються до Державного бюджету України. Такий напрямок може змінюватися за заявою платника (пункт 200.12 Кодексу).
4. Встановлено випадки, коли контролюючий орган може провести документальну перевірку у випадку заявлення платником бюджетного відшкодування, зокрема, у разі, якщо розрахунок суми бюджетного відшкодування було зроблено за рахунок від’ємного значення.
5. Змінено перелік критеріїв, які надають право платнику податків на автоматичне бюджетне відшкодування».
«Скасовується положення, відповідно до якого право на отримання бюджетного відшкодування (пункт 200.5 статті 200 Кодексу) не мали особи, які: були зареєстровані як платники ПДВ менш ніж за 12 календарних місяців до місяця, за наслідками якого подається заява на бюджетне відшкодування (крім нарахування податкового кредиту внаслідок придбання або спорудження (будівництва) основних фондів); мали обсяги оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців менші, ніж заявлена сума бюджетного відшкодування (крім нарахування податкового кредиту внаслідок придбання або спорудження (будівництва) основних фондів)» – зазначив Дуленко Володимир.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ГУ ДФС у Дніпропетровскій області

Затверджено перелік засобів, товарів (робіт, послуг), сума благодійної допомоги для закупівлі або у вигляді яких не оподатковується податком на доходи фізичних осіб
Постановою КМУ від 24.02.2016 №112 затверджено перелік засобів, товарів (робіт, послуг), сума (вартість) благодійної допомоги для закупівлі або у вигляді яких не включається до оподатковуваного доходу платників податку на доходи фізичних осіб. Згідно з нормами Кодексу (підпункт 170.7.8 пункту 170.7 статті 170) не включається до оподатковуваного доходу благодійна допомога у будь-якій сумі (вартості), що:
- надається благодійниками на користь учасників бойових дій або членів їх сімей (ці особи визначені абзацом другим підпункту «а» підпункту 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 Кодексу);
- отримується благодійниками – фізичними особами – волонтерами (такі особи визначені підпунктом «б» підпункту 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 Кодексу) для надання такої допомоги на користь осіб учасників бойових дій або членів їх сімей (особи визначені абзацом другим підпункту «а» підпункту 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 Кодексу).
При цьому, така допомога не оподатковується у разі її надання (отримання) для закупівлі або у вигляді спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів), технічних засобів спостереження, лікарських засобів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення чи інших товарів (робіт, послуг) за переліком, що визначається Постановою №112.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Роман Насіров: конвертаційні центри мають залишитися в минулому
На виконання завдання Уряду щодо припинення діяльності тіньового бізнесу ДФС сконцентрувала зусилля на протидії конвертаційним центрам, «податковим ямам» та іншим схемам ухилення від сплати податків. Про це заявив Голова ДФС Роман Насіров під час прес-конференції.
Для ліквідації незаконних схем конвертації ДФС значно посилено роботу оперативних підрозділів, в арсеналі яких є електронні бази і аналітичні системи, що дозволяють виявляти шахраїв. Так, протягом минулого року було припинено діяльність 60 конвертаційних центрів. У поточному році їх кількість вже сягнула 13, через які було проконвертовано 10,7 млрд. грн. Збитки від їхньої діяльності склали 1,3 млрд. грн., розпочато 43 кримінальних провадження за виявленими фактами незаконно заявлених до відшкодування 302,1 млн. грн. та незаконно відшкодованих з бюджету 12,2 млн. грн. ПДВ
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням прес-служби ДФС України

ДФС України: Система електронного адміністрування ПДВ запобігає фінансовим правопорушенням
Вчасна сплата податку на додану вартість та запобігання фіктивному податковому кредиту, який формують нечесні підприємці, на постійному контролі в ДФС. Так, протягом січня-лютого 2016 року виявлено ознаки кримінальних правопорушень та розпочато 201 досудове розслідування за фактами ухилення від сплати ПДВ на суму 1,7 млрд. грн., з яких відшкодовано – 6,6 млн. грн., у тому числі 20 кримінальних проваджень за фактами неправомірного використання сільськогосподарськими виробниками (переробниками) спеціального режиму оподаткування на суму 304,6 млн. грн.
За словами Першого заступника Голови ДФС Сергія Білана, завдяки введенню системи електронного адміністрування ПДВ та зусиллям усіх органів держави, які борються з фінансовими правопорушеннями, з тіні було виведено майже 5 млрд. грн. «З введенням електронного адміністрування ПДВ робота конвертаторів стала важчою, оскільки їх дії легше відслідковувати, і вони змушені будувати складні ланцюги. Ми в ДФС не збільшуючи чисельність створили окремий підрозділ, який займається банківською, страховою, фінансовою сферою – дуже ретельну увагу ми приділяємо та в подальшому будемо приділяти цьому напряму», – наголосив Сергій Білан.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням прес-служби ДФС України

ДФС України: Ліквідовано конвертаційний центр з обігом понад 100 млн. грн.
Співробітники податкової міліції Чернігівської області спільно з працівниками СБУ та прокуратурою виявили та припинили діяльність конвертаційного центру, який надавав послуги підприємствам реального сектору економіки у частині формування незаконного податкового кредиту з ПДВ та переведення безготівкових коштів у готівку на території міст Чернігова та Києва. Загальний обсяг проконвертованих коштів за 2015-2016 роки склав більше 100 млн. грн.
Під час проведення спільних слідчо-оперативних заходів затримано «кур‘єра» з готівковими коштами у сумі 300 тис. грн. та проведено обшуки у приміщеннях конвертаційного центру. Вилучена готівка в сумі 1,3 млн. грн., печатки фіктивних підприємств, чекові книжки, фінансова документація, яку використовували для протиправної діяльності, а також необлікована припейд-продукція на суму більше 300 тис. грн. На рахунках фіктивних підприємствах заблоковано близько 100 тис. грн.
Слідчо-оперативні заходи тривають.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням прес-служби ДФС України

Щодо реєстрації платниками акцизного податку з реалізації пального!
Заява про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального подається до контролюючого органу за основним місцем обліку виключно в електронному вигляді за формою J(F)1310301 з дотриманням умов щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного цифрового підпису відповідальних осіб.
Форма Заяви розміщена на офіційному веб-порталі ДФС (www.sfs.gov.ua > Електронна звітність >Платникам податків про електронну звітність>Інформаційно-аналітичне забезпечення>Реєстр електронних форм податкових документів).
Таку заяву можна подати через особистий кабінет електронного сервісу «Електронний кабінет платника» (оновлена версія).
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

ДФС України: На Полтавщині з незаконного обігу вилучено дизельне пальне на суму 11,8 млн. грн.
Співробітниками податкової міліції Полтавської області в рамках проведення операції «Акциз-2016» та розслідування кримінального провадження за ч.2 ст.212 КК України за фактом умисного ухилення від сплати податків службовими особами підприємства-виробника паливно-мастильних матеріалів на підставі ухвали суду проведено 2 обшуки за місцем розташування цілісного майнового комплексу з виробництва паливно-мастильних матеріалів. У ході обшуку виявлено та вилучено 779,9 тонн дизельного пального орієнтовною вартістю 11,8 млн. грн. Наразі проводиться огляд вилучених документів та вирішується питання про призначення експертиз.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням прес-служби ДФС України

Попередні результати перевірок з питань митного оформлення товарів за МД типу ІМ 40 ЕА
Протягом декількох місяців ДФС України у складі працівників підрозділів внутрішнього аудиту та контролю ГУ ДФС в областях та м. Києві проводить перевірки митниць ДФС з питань митного оформлення товарів за 2015 рік та січень 2016 року, що здійснювалось із застосуванням норм частини п’ятої ст.259 Митного кодексу України відповідно до митних декларацій типу ІМ 40 ЕА.
На даний час, завершено перевірки 20 митниць ДФС, перевірки ще 4 митниць ДФС тривають у зв’язку із значним обсягом інформації, що необхідно опрацювати. Порушення були виявлені на Харьківській, Одеській, Вінницькій, Сумській та Львівській митницях. Зазначені перевірки тривають ще з минулого року. Матеріали щодо виявлених порушень будуть передані до правоохоронних органів.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням прес-служби ДФС України

ДФС запроваджено новий електронний сервіс
Державною фіскальною службою запроваджено новий електронний сервіс «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису».
Відтепер фізична особа-платник податків для отримання з держреєстру відомостей щодо отриманих нею доходів та утриманих податків має сформувати електронний запит, завізувати його за допомогою електронного цифрового підпису та відправити на електронну адресу «Єдиного вікна подання електронної звітності ДФС». За результатами обробки запиту на електронну адресу платника надходить відповідь, яка містить запитувану ним інформацію.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Коли реєструвати РРО
Криворізька південна ОДПІ нагадує, що з 1 січня 2016 року зобов’язані при провадженні своєї господарської діяльності розпочати застосування РРО і платники єдиного податку ІІ групи (фізичні особи-підприємці) у разі перевищення обсягу доходу 1 млн. грн. у 2015 році незалежно від місяця, у якому відбулося таке перевищення.
Криворізька південна ОДПІ

Платникам акцизного податку
У листі ДФС України від 21.01.2016 №1903/7/99-99-19-03-03-17 «Про порядок декларування акцизного податку» (далі – лист №1903) до запровадження нових форм звітності виробники, імпортери та особи – суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів, зокрема пального, та відповідно до підпунктів 212.1.1, 212.1.2, 212.1.11 пункту 212.1 статті 212 Кодексу є платниками акцизного податку, подають декларацію з акцизного податку за звітні (податкові) періоди 2016 року за формами, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 №14 «Про затвердження форми декларації акцизного податку, Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку», що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 30.01.2015 за №105/26550.
Лист №1903 розміщений на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Реалізація палива на АЗС здійснюється із застосуванням касового апарату
Роздрібний продаж нафтопродуктів на АЗС має здійснюватися із застосуванням зареєстрованого, опломбованого у встановленому порядку та переведеного у фіскальний режим роботи спеціалізованого РРО з роздрукуванням чеків установленої форми. Разом з нафтопродуктами споживачеві в обов’язковому порядку видається розрахунковий документ за установленою формою на повну суму проведеної операції, який підтверджує факт купівлі товару.
Не застосовуватись РРО може лише при відпуску оптових партій пального, розрахунки за які здійснено шляхом безготівкового переказу коштів з рахунку на рахунок, або шляхом взаємозаліку, або пального, яке знаходиться на відповідальному зберіганні, за умови, коли такий відпуск здійснюється з ємкостей, спеціально призначених для зберігання та відпуску оптових партій пального.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Отримайте податкову знижку у 2016 році
Право на податкову знижку мають громадяни, які в 2015 році отримували дохід у вигляді заробітної плати та сплачували протягом року: - за навчання закладам освіти за себе або членів сім’ї першого ступеня споріднення;
- проценти за іпотечним житловим кредитом;
- суму страхових внесків, премій та пенсійних внесків страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, установі банку за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський депозитний рахунок, на пенсійні вклади за себе або членів своєї сім’ї;
- за допоміжні репродуктивні технології;
- за оплату вартості державних послуг, пов’язаних з всиновленням дитини;
- за переобладнання транспортного засобу;
- на будівництво (придбання) доступного житла.
Криворізька південна ОДПІ

Зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів
Зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів здійснюється в місцях зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів, внесених до Єдиного державного реєстру місць зберігання (далі – Єдиний реєстр), незалежно від того, кому належить таке місце зберігання, або того, за заявою якого суб’єкта господарювання таке місце зберігання було внесено до Єдиного реєстру. При цьому відповідно до абзацу одинадцятого частини другої ст. 17 Закону №481 за зберігання спирту, або алкогольних напоїв, або тютюнових виробів у місцях зберігання, не внесених до Єдиного реєстру, передбачена штрафна санкція, а саме: 100 відсотків вартості товару, який знаходиться в такому місці зберігання, але не менше 17000 гривень.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Зареєструвати Книгу обліку доходів та витрат підприємці можуть за допомогою електронного сервісу ДФС
Заява на реєстрацію Книги обліку доходів і витрат (далі - Книга) формується за допомогою електронного ключа у сервісі «Електронний кабінет платника податків» в режимі «Ведення Книги обліку доходів і витрат в електронному вигляді та формування податкової декларації» і надсилається до контролюючого органу за місцем податкового обліку засобами електронного зв'язку. Контролюючий орган за місцем податкового обліку реєструє заяву у реєстрі поданих заяв та протягом 3 робочих днів формує та надсилає повідомлення про реєстрацію Книги із зазначенням її реєстраційного номера та дати реєстрації.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Особливості кампанії по декларуванню - 2016
Особливістю цьогорічної кампанії є те, що минулорічні доходи та майновий стан громадянам потрібно декларувати за новою формою декларації про майновий стан і доходи, яка затверджена наказом Мінфіну від 02.10.15 №859 та зареєстрована у Мін’юсті 26.10.15 за №1298/27743. Окрім того наказ №859 містить Інструкцію щодо її заповнення.
Слід звернути увагу, що при заповненні нової форми звітності платники декларуватимуть доходи та озраховуватимуть податкове зобов’язання не лише з податку на доходи фізичних осіб, але й з військового збору. Звертаємо увагу, що податкова декларація за 2015 рік подається до 1 травня 2016 року. Щодо права на податкову знижку, то скористатися ним зможуть громадяни упродовж усього 2016 року.
Криворізька південна ОДПІ

Якщо платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження
Платник податків, який самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний, за винятком випадків, установлених пунктом 50.2 статті 50 Кодексу:
а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;
б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу у розмірі п’яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.
Криворізька південна ОДПІ

В допомогу платникам податків - сервіс «Пульс»
Протягом січня-лютого 2016 року на адресу Криворізької південної ОДПІ надійшло 1 звернення платників податків на сервіс «Пульс». Звернення повністю відпрацьовано, із заявниками досягнуто згоди із порушених питань. Звернення заявником відкликан0.
Криворізька південна ОДПІ нагадує, що антикорупційний сервіс «Пульс» створено для попередження: труднощів у спілкуванні з органами ДФС, некоректного ставлення та перевищення повноважень працівників ДФС, неякісного обслуговування платників податків - юридичних та фізичних осіб.
Сервіс дає можливість цілодобового повідомлення про неправомірні дії або бездіяльність працівників ДФС. «Пульс» працює за принципом Сall - back – зворотній дзвінок про результат, тобто працівники ДФС інформують заявників про результати вирішення проблемних питань або вжиті заходи. Телефон «гарячої лінії» «Пульс» - (044) 284-00-07.
Криворізька південна ОДПІ

Звертаємо увагу громадян!
Наказом Мінфіну від 02.10.15 №859 затверджена нова форма декларації про майновий стан і доходи. При заповненні нової форми звітності платники декларуватимуть доходи та розраховуватимуть податкове зобов’язання не лише з податку на доходи фізичних осіб, але й з військового збору. Також наголошуємо, що податкова декларація за 2015 рік подається до 1 травня 2016 року. Щодо права на податкову знижку, то скористатися ним зможуть громадяни упродовж усього 2016 року.
Криворізька південна ОДПІ

До уваги платників податків!
Криворізька південна ОДПІ нагадує: якщо платник податку подає податкову декларацію (розрахунок) з порушенням граничних термінів подання, застосовується штрафна санкція у розмірі 170 гривень за кожну неподану (несвоєчасно подану) податкову звітність. У разі встановлення протягом року з дати винесення податкового повідомлення-рішення таких дій (несвоєчасного подання) повторно, штрафна санкція застосовується у розмірі 1020 гривень за кожне таке несвоєчасне подання.
Криворізька південна ОДПІ

Умови перебування на спрощеній системі оподаткування у 2016 році
Перша, друга та четверта група єдиного податку залишається без змін. Третя група – фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 000 000 грн. Тобто, все ж таки юридичних осіб залишають на спрощеній системі оподаткування, але разом з тим зменшили обсяг доходу за рік з нинішніх 20 000 000 грн до 5 000 000 грн.
Криворізька південна ОДПІ

Звільнення від проведення перевірок з питань дотримання порядку застосування РРО
Криворізька південна ОДПІ нагадує, що платники єдиного податку другої і третьої (фізичні особи – підприємці) груп, крім тих, які здійснюють діяльність на ринках, продаж товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі, які з 1 січня 2015 року до 30 червня 2015 року включно почали застосовувати РРО, з дати початку застосування реєстраторів розрахункових операцій до 1 січня 2017 року звільняються від проведення перевірок з питань дотримання порядку застосування РРО.

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!