Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

У 2011 році Кривий Ріг приєднався до «Угоди Мерів». Цей меморандум є масштабною ініціативою Європейського Союзу, яка спрямована на залучення органів місцевого самоврядування для спільної боротьби із загрозою глобального потепління. Підписанти угоди беруть на себе зобов’язання підвищувати енергоефективність та збільшувати використання відновлювальних джерел енергії в межах території свого міста

200416 13

Про те, як у Кривому Розі відбувається реалізація європейської ініціативи, Громадянській мережі ОПОРА розповіли фахівці відділу з питань енергоменеджменту та впровадження енергозберігаючих технологій виконкому міської ради.
– Розкажіть, будь ласка, про роботу вашого відділу. Які першочергові задачі перед собою ставите?
- Основними завданнями відділу є реалізація в місті державної політики в галузі енергоефективності, розробка міських програм, цільових проектів з енергозбереження, сприяння розвитку місцевої економіки через підвищення ефективності споживання енергетичних ресурсів та використання відновлювальних джерел енергії. Також до перелічених функцій входить координація впровадження енергозберігаючих заходів у бюджетних закладах та комунальних підприємствах міста, проведення моніторингу, аналізу та контролю за дотриманням норм і лімітів споживання в цих установах.
Додамо, що важливим напрямком нашої роботи є підготовка пропозицій до проекту міського бюджету щодо фінансування заходів з енергоефективності та сприяння впровадженню технологій, які передбачають використання альтернативних видів палива.


– Які заходи для підвищення енергоефективності були проведені в Кривому Розі?
- Починаючи з 2011 року були встановлені вузли регулювання теплового потоку в системі опалення комунальної установи «Міська клінічна лікарня № 2». Заклад був одним із переможців обласного конкурсу проектів і програм розвитку місцевого самоврядування. Це дозволило знизити споживання теплової енергії до 15 %, а також покращити розподіл теплової енергії по поверхах будівель.
Реконструювали теплорозподільчі пункти котельні шахти «Гігант» КПТМ «Криворіжтепломережа» із впровадженням гідравлічного регулювання теплового потоку. Це вдалось здійснити завдяки перемозі проекту на Всеукраїнському конкурсі програм розвитку місцевого самоврядування. Реалізація ідеї забезпечила зменшення витрат підприємства при сплаті за природний газ та підвищення якості надання послуг з опалення і гарячого водопостачання.
У закладах бюджетної сфери постійно проводяться заходи з утеплення будівель, заміна вікон на енергоощадні. Крім того, відповідно до Кіотського протоколу про зміну клімату, було залучено кошти, отримані від продажу одиниць встановленої кількості викидів парникових газів, за рахунок яких в одинадцяти освітніх установах змонтовано енергоощадні вікна.
Бюджетні заклади міста повністю оснащено приладами обліку енергетичних та природних ресурсів. У закладах освіти здійснено заміну газових колонок для підігріву води на електричні бойлери та газові плити на сучасні електричні.
Підприємства всіх форм власності впроваджують енергоефективні заходи, спрямовані на скорочення споживання паливно-енергетичних ресурсів, в тому числі замінюють застаріле технологічне обладнання, оптимізують виробничі процеси тощо. На теплопостачальних підприємствах міста проводиться робота з ремонту та заміни котельного обладнання, відновлення теплоізоляції на теплових мережах тощо.
Починаючи з 2012 року, з метою аналізу та обліку споживання природних і енергетичних ресурсів, в місті впроваджено систему енергетичного моніторингу в бюджетних закладах міста. Для цього на порталі «Криворізький ресурсний центр» створено модуль для оперативного збору, систематизації, обробки та аналізу інформації щодо показників енергоспоживання в спорудах бюджетних установ. Щотижня за допомогою модуля проводиться аналіз споживання природних та енергетичних ресурсів у 401 закладі бюджетної сфери. За його результатами надається інформаційний лист головним розпорядникам бюджетних коштів для встановлення причин перевитрат споживання паливно-енергетичних ресурсів підзвітними їм закладами.
Розроблено оптимізовану схему перспективного розвитку системи теплопостачання міста, яка погоджена рішенням міської ради №723 від 23.11.2011.
У Кривому Розі також створено міську галузеву раду підприємців з питань енергозбереження.
Щороку міні-проекти, розроблені ОСББ міста, стають переможцями конкурсу з енергоефективності та енергозбереження серед локальних громад Дніпропетровської області.
З метою підвищення інформаційної обізнаності населення, освітнього рівня та громадської свідомості у сфері ефективного використання енергетичних ресурсів були започатковані:
- постійно діюча рубрика «Енергозбереження – справа для всіх, користь – для кожного!» в Криворізькій міській комунальній газеті «Червоний гірник»;
- інформаційно-роз’яснювальна передача «Енергозаощадження», яка виходить в ефір на комунальному підприємстві «ТРК «Рудана» щовівторка о 21:15;
- сторінка «Енергозбереження» на офіційному веб-сайті виконкому міської ради (http://kryvyirih.dp.ua/);
- рубрика «Ощадливе споживання енергоресурсів» на порталі Криворізького ресурсного центру (http://krogerc.info/ua/articles/energy_saving/default.html).
У рамках ініціативи Європейської Комісії «Угода Мерів» щороку в освітніх закладах міста проводяться Дні Сталої Енергії, під час яких учні та вихованці беруть участь у різноманітних форумах, квестах, іграх, конкурсах малюнків та відкритих уроках з тематики енергозбереження. Такі заходи формують енергоефективний світогляд підростаючого покоління та допомагають дітям усвідомити необхідність заощадження енергетичних ресурсів країни та збереження клімату і життя на Землі.


– Які економічні результати цих заходів місто вже отримало?
- Згідно з Планом дій сталого енергетичного розвитку міста Кривого Рогу до 2020 року в місті були впроваджені заходи з енергоефективності на загальну суму 465 млн грн, що дало змогу зекономити 154,4 тис. тонн умовного палива, а саме: природного газу – 47,8 млн куб. м; електроенергії – 249,1 млн кВт*год.; теплової енергії – 102,1 тис. Гкал.
Спостерігається поступове скорочення споживання енергетичних та природних ресурсів бюджетними закладами міста. Порівняно з 2011 роком споживання природного газу та електричної енергії зменшилось на 46 %, теплової енергії на 53 %.
– Чи є приклади впровадження альтернативних джерел енергетики на місцевому рівні і чи вбачаєте ви перспективи у цьому напрямку?
Звичайно, від початку реалізації Плану дій сталого енергетичного розвитку у Кривому Розі впроваджувались заходи, спрямовані на оптимізацію структури енергетичного балансу міста шляхом заміщення традиційних видів палива.
У комунальному комбінованому дошкільному навчальному закладі № 3 впроваджено пілотний проект з використання сонячної енергії. Для цього встановлено сонячні колектори, які протягом квітня-жовтня забезпечують заклад гарячим водопостачанням.
У рамках програми зниження обсягів споживання природного газу розроблені проекти з реконструкції чотирьох котелень КПТМ «Криворіжтепломережа» з додатковим встановленням котлів на біомасі.
Впроваджуються альтернативні види палива і на промислових підприємствах міста. Так, на ТОВ «Екоспецтранс» встановлено вітрогенератор на потреби зовнішнього освітлення, на ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» та ДПП «Кривбаспромводопостачання» встановлені котли, які використовують біопаливо. Це дозволяє значно зменшити або замістити споживання природного газу.


– Які місцеві програми з енергозбереження наразі діють у Кривому Розі?
- Криворізька міська рада прийняла два рішення: «Про затвердження Плану сталого енергетичного розвитку міста Кривого Рогу до 2020 року» та «Про затвердження Програми зниження обсягів споживання природного газу в м. Кривий Ріг на 2014 – 2016 роки».


– Чи маєте пропозиції від закордонних донорів для реалізації енергоощадних проектів? З ким вже маєте досвід співпраці?
- Впродовж останніх років Кривий Ріг став учасником закордонних енергоефективних програм у секторі розвитку комунальної інфраструктури. Зокрема це програми Європейського інвестиційного банку, Північної Екологічної Фінансової Корпорації НЕФКО, USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» тощо. У сфері консультативної підтримки місто налагодило співпрацю з проектом українсько-німецького технічного співробітництва «GІZ «Енергоефективність у громадах».
З метою залучення коштів Європейського інвестиційного банку та Фонду Е5Р розроблені проекти «Децентралізація системи теплопостачання котельні «КМК» КПТМ «Криворіжтепломережа» із виведенням котельні з експлуатації» та «Оптимізація системи теплопостачання котельні №6 ДП «Криворізька теплоцентраль» з виведенням її з експлуатації».
Для участі у кредитній програмі «NEFCO» розроблені проектні пропозиції: «Капітальний ремонт вуличного освітлення в м. Кривий Ріг» і «Комплексна термомодернізація будівель та інженерних мереж дошкільних навчальних закладів №15 та 231 Дзержинського району м. Кривий Ріг».
У рамках програми «DemoUkraina DH» підготовлено проект «Реконструкція котельні ДКМС-80 та приєднаних мереж КПТМ «Криворіжтепломережа». Фінансування для його реалізації сподіваємось отримати від Північної екологічної фінансової корпорації «NEFCO» та Шведського агентства міжнародного розвитку «SIDA».
Слід зазначити, що для залучення коштів проекту українсько-німецького технічного співробітництва «GІZ «Енергоефективність у громадах» на впровадження енергозберігаючих заходів у бюджетній сфері підготовлено пропозиції щодо наступних закладів: амбулаторія №2 КУ «Центр первинної медико-санітарної допомоги №5», амбулаторія №5 КУ «Центр первинної медико-санітарної допомоги №6», «Криворізький центр здоров’я», Криворізька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №115.


– На якому етапі зараз знаходиться розробка Плану дій сталого енергетичного розвитку?

- Відповідно до зобов’язань, передбачених підписанням «Угоди Мерів», рішенням міської ради від 27.03.2013 №1838 року затверджено План сталого енергетичного розвитку міста Кривого Рогу до 2020 року.
Проте в результаті аналізу розробленого Плану Спільний дослідницький центр Європейської комісії надав ряд зауважень для доопрацювання деяких його аспектів.
Так, в рамках меморандуму про співпрацю між виконкомом міськради та Проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», з лютого місяця 2015 року розпочато розробку нового Плану. Було визначено двох консультантів – ТОВ «Арніка-Центр» та ТОВ «Айтікон».
Наразі робота з доопрацювання та прийняття оновленого Плану триває.


– Що заплановано здійснити протягом 2016 року?
- Подальша робота з енергоефективності в місті буде спрямована на досягнення показників за пріоритетними напрямами, визначеними Планом дій сталого енергетичного розвитку міста до 2020 року. Мова йде про пошуки шляхів підвищення енергоефективності міста, мобілізацію ресурсів на їхнє фінансування, використання нетрадиційних і відновлювальних джерел енергії, сприяння інноваціям, зниження рівня втрат ресурсів у бюджетних закладах і комунальних підприємствах міста.
Продовжуватиметься робота із забезпечення реалізації державної та місцевої політики в галузі енергоефективності, здійснення контролю з питання використання енергетичних та природних ресурсів в бюджетній та комунальній сферах, промисловості, виконання регіональних та міських галузевих програм з енергоефективності, а саме Програми зниження обсягів споживання природного газу в м. Кривому Розі на 2014-2016 роки і Програми підвищення енергоефективності та зменшення енергетичних ресурсів у Дніпропетровській області на 2016 рік.

 

Анастасія РОМАЗОВА,
мережа ОПОРА,
спеціально для сайту
Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!