Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Городяни дізнались про можливості підвищення енергоефективності у багатоповерхівках Кривого Рогу

210416 8

210416 7

210416 6

У Кривому Розі мешканці по вулиці Революційній, 55 вирішували питання утримання свого будинку. Приводом для зборів стала реалізація Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Для роз’яснення законодавчих нововведень на зустріч були запрошені представники Громадянської мережі ОПОРА.
Говорячи про причини проведення зборів, Михайло Коломис, ініціативний мешканець та за сумісництвом голова громадської організації «Єдність народу», зазначив: «Наразі власники квартир нашого будинку отримують від обслуговуючого підприємства зашкальні рахунки. Я склав список усіх поточних витрат, які щомісячно необхідні для утримання будинку, і заклав у кошторис видатків суму для накопичувального фонду. Отримав на виході розмір платіжки на 100 грн менший, ніж вимагає від нас ТОВ «Комбінат благоустрою». Тому, порадившись з фахівцями, я вирішив, що нам потрібно звільнятись від бездіяльного управлінця і переходити на самообслуговування. Сподіваюсь, сусіди мене підтримають».
Розмірковуючи над подальшою долею свого будинку, небайдужі власники намагались знайти відповіді на такі важливі питання:
- чи втратять субсидіанти свої пільги після переходу до ОСББ;
- чи встигнуть мешканці зареєструвати об’єднання до 1 липня;
- скільки коштуватиме самообслуговування житла;
- які першочергові енергоефективні заходи необхідно зробити в будинку;
- на яку підтримку від органів місцевого самоврядування можна розраховувати.
До обговорення долучились представники Громадянської мережі ОПОРА. Вони пояснили, що з початком діяльності ОСББ жодна державна пільга не скасовується. Але зменшити суми у комунальних платіжках завжди буде доречним. Для цього в будівлі слід провести низку енергоефективних заходів, які в подальшому забезпечать енергоощадність та грошову економію.
Активісти розказали про переваги, які отримає будинок після створення ОСББ. Наразі для об’єднань співвласників діють державні та обласні програми підтримки населення для проведення термомодернізації будівлі.
Окрім цього, відповідно до рішення криворізької міської ради, для новостворених ОСББ реалізується програма фінансування одного з видів капітального ремонту багатоквартирника. Це відчутна допомога, особливо для тих будинків, в яких з моменту зведення не проводились жодні відновлювальні роботи.
Представники ОПОРИ звернули увагу мешканців на те, що, обираючи самоуправління, вони зможуть самостійно формувати тариф. Гроші з резервного фонду йтимуть виключно на потреби будинку, а власники матимуть можливість контролювати кількість та якість виконаних робіт.
Наразі питання створення ОСББ є одним з найактуальніших для мешканців багатоповерхівок, тому Громадянська мережа ОПОРА проводить консультативні зустрічі, пояснюючи переваги цієї форми господарювання.
Для більшої обізнаності стосовно заходів з енергозбереження активісти роздали усім бажаючим інформаційні буклети, розроблені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

За додатковою інформацією звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Вадим Головченко
тел.: 067-850-65-92

Підготувала Юлія ЛАПОЧКІНА,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!