Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Більшість багатоквартирних будинків в Україні зараз знаходяться у занедбаному стані. Час минає, а ЖЕКи, які були зобов’язані підтримувати життєздатність житлових будівель, існували лише формально і діяли, в кращому випадку, для розв’язання критичних ситуацій. Тому не дивно, що в таких обставинах виникла потреба в житлово-комунальній реформі. Мешканці багатоповерхівок Кривого Рогу змушені замислитись над необхідністю самостійно зайнятись обслуговуванням своїх будівель.

170616 24

170616 25

170616 26

Доповідаємо - для допомоги таким самовідданим співвласникам будинку наразі активно діють урядові та місцеві програми підтримки проектів з енергоефективності. У Кривому Розі жителі висоток, в яких зареєстровано об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, вже успішно користуються усіма пропозиціями фінансування заходів з модернізації будівель.
Удовиченко Світлана Миколаївна, голова ОСББ «Ніка-7» у Кривому Розі, поділилась з кореспондентами Громадянської мережі ОПОРА позитивним досвідом залучення державних та місцевих коштів на користь свого об’єднання.
ОСББ «Ніка-7», що за адресою вул. Сімонова, 7, було створено у грудні 2013 року.
- На жаль до цього рішучого кроку мешканці йшли довгих шість років. Після отриманої інформації від профільних працівників міськвиконкому я запропонувала перейти до нової форми управління житлом ще у 2007 році, проте тоді сусіди мене не підтримали. А восени 2013 року самі запропонували відмовитись від ілюзорних та дорогоцінних послуг ТОВ «Житлосервіс» і зареєструвати об’єднання, – розповідає Світлана Миколаївна.
Початок діяльності ОСББ виявився нелегким. Важче за все було долати перешкоди від «доброзичливих» співвласників та робітників «Житлосервісу». Але, незважаючи на ряд проблем, у будинку за два з половиною роки було здійснено багато роботи. Співвласники зробити достатньо багато:
- замінили вентелі та поставили засуви на холодну воду для всього будинку;
- відремонтували каналізаційні труби;
- облаштували нові квартирні стояки та труби холодної і гарячої води;
- провели вуличне та підвальне освітлення;
- відремонтували зливову каналізацію та козирки у квартирах на дев’ятому поверсі та під’їздах;
- обладнали нові решітки, що дозволило закрили доступ до горища;
- встановили три загальнобудинкові лічильники обліку води;
- відпиляли гілки аварійних та шкідливих дерев, оздобили прибудинкову територію;
- у під’їздах та відремонтованих ліфтах установили енергозберігаючі лампи з датчиками руху.
- Лише завдяки останньому заходу щомісяця нам вдається економити 350 кВт електроенергії. Це наша маленька перемога над комунальними рахунками, – тішиться пані Світлана.
Важливою підтримкою для об’єднання «Ніка 7» стало фінансування капітального ремонту центрального опалення за кошти з міського бюджету. Разом з ремонтом, батарейними секціями були облаштовані сходові марші.
- Але я розуміла, що стан наших під’їздів не дозволить на належному рівні зберігати тепло, яке ми отримаємо завдяки новим батареям. І взимку це впливатиме на температурний режим в кожній квартирі. Протягом довгого часу я мріяла про нові вікна на сходових маршах. Старі у нас були просто страшні. Дізнавшись про урядову програму відшкодувати 40% коштів за придбані енергоефективні матеріали в кредит, я захопилась бажанням установити в під’їздах енергозберігаючі вікна та двері. Для цього потрібно було донести до співмешканців твердження банкірів, про те, що звичайний споживчий кредит – це перший крок до злиднів. Але якщо кредит призведе до зниження витрат, то він не просто доречний, а й необхідний, – пояснює керівник об’єднання.
Тому, з огляду на економічну доцільність енергоефективного заходу, мешканці ОСББ «Ніка 7» зважились на кредитування за державною програмою. Вони облаштували під’їзди енергозберігаючими вікнами та дверима, а також частково здійснили ремонт найпроблемніших зон міжпанельних швів.
Розмір банківської позики склав 160 тис. грн, щомісячний платіж – 8 тис. грн. Вже у грудні 2016 року жителі об’єднання здійснять останню оплату. При цьому тариф обслуговування становить 2,7 грн за метр квадратний, плюс 30 грн в період погашення кредиту.
Світлана Миколаївна підкреслила: «Цьогоріч у холодну пору в наших оселях нарешті було затишно і тепло. Навіть в тих кімнатах, які ми зазвичай називаємо «морозильниками», відчутно піднялась температура. Тепер ми обігріваємо не вулицю, а своє житло. Крім того, навіть попри встановлені секції батарей у під’їздах, у цей опалювальний сезон наш тепловий лічильник показав, що ми зекономили споживання тепла. Це відобразилось на сумах в платіжках за теплопостачання. Тому зауважу, що всі заходи з термомодернізації безперечно підвищують рівень енергоефективності будинку».
Але головним бажанням для співвласників об’єднання є комплексне утеплення будинку. Завдяки відвіданим семінарам та кваліфікованим консультаціям фахівців пані Світлана вже знає, що потрібно зробити для термомодернізації будівлі і скільки це коштуватиме для ОСББ. Та, незважаючи на діючі програми, мрія вдосконалити житло є дороговартісною навіть для мешканців 179 квартир.
«Хотілося б попросити наші органи місцевого самоврядування надати більш вагому фінансову допомогу тим об’єднанням, які планують такі дорогі заходи у своїх багатоповерхівках», – звертається до представників влади Світлана Миколаївна.
За її словами, для членів правління, які прагнуть покращити стан будинку, в пріоритеті немає «косметики». Головна мета – це ремонт важливих конструкцій будівлі. «Тому утеплити дім – це було б просто чудово!», – на останок акцентує пані Світлана.

Розмовляла Анастасія Ромазова,
регіональний прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!