Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Криворізькі велосипедисти знову зберуться на "Критичну масу". Цього разу – щоб голосно заявити про те, що право на проїзд у міському транспорті має кожна людина. Флешмоб стартує о 10:30 30 липня від арки на вході в парк Шахтарський (44 квартал). Колона пройде головними вулицями Кривого Рогу, а фініш буде біля стадіону «Металург» (парк Богдана Хмельницького). Організатори велофлешмобу закликають усіх велосипедистів узяти участь у заході й підтримати важливу толерантну ідею – «КОЖЕН БЕЗ ВИНЯТКУ МАЄ ПРАВО НА ЗРУЧНЕ Й БЕЗПЕЧНЕ ПЕРЕСУВАННЯ».

290716 41

Здавалося б, яким чином “Критична маса” – традиційний світовий формат велосипедних флешмобів – пов’язана з міським транспортом. Та активісти нагадують: Critical Mass – це лише інструмент, який дозволяє говорити про різне. “Наша кампанія “Транспорт для всіх!” почалася з того, що міськрада заборонила заносити велосипеди в трамваї й тролейбуси, а це дискримінація, – вважає Аріна Орлова, активістка ГО “Велокривбас”. – Коли ти проколюєш колесо, або потрапляєш під зливу, або різко погано почуваєшся – ти повинен мати можливість скористатися транспортом, бо інакше може бути дуже небезпечно і для тебе, і для людей поряд із тобою на дорозі. Про те, що велосипедисти – живі люди, міський менеджмент якось не думає”. До речі, Кривий Ріг – єдине місто в Україні, де існує така заборона.

Почавши боротися за права велосипедистів, активісти зрозуміли, що “не раді” в електротранспорті не лише їм. І хоча формально людям ані на інвалідних візках, ані з дитячими візками в трамваях і тролейбусах їздити не заборонено, потрапити туди їм практично неможливо. “За світовими стандартами, електротранспорт має бути обладнаний спеціальними платформами для заїзду, а також площадкою в кінці або всередині вагону, де візок можна комфортно і безпечно пристібнути. У нас цього немає”, – говорить Микола Сапронов, член ГО «Ukrainian Bike Family».
Певний час тому велоактивісти знайшли підрядника, який розробив недорогий і якісний проект переобладнная електротранспорту. Але міське керівництво досі відмовляється його реалізовувати.

Кампанію “Транспорт для всіх” здійснюють криворізькі ГО “ВЕЛОКРИВБАС” та “Ukrainian Bike Family” у межах проекту "Популяризація безпечного та сталого транспорту у Східній та Центральній Україні”. Проект реалізовується у Дніпропетровській, Запорізькій, Донецькій (підконтрольні Україні території) та Харківській областях за підтримки агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Координують проект ГО “Асоціація велосипедистів Києва” та PR-аѓенція “Bagels & Letters”.

Більше інформації на офіційних сторінках організацій та кампанії «Транспорт для всіх»:
vk.com/transport_dlya_vsih
www.facebook.com/transportdlyavsih
vk.com/crmcd
vk.com/velokrivbass
vk.com/ubf_ua

Аріна Орлова,
менеджер проектів ГО «Велокривбас»
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!