Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

У суботу, 6 серпня 2016 року, по обіді разом із колегами-депутатами від криворізької Самопомочі та членами ініціативної групи завітали до міської дитячої лікарні №2 Кривого Рогу

Провідали малечу, від якої з різних причин відмовилися батьки в Кривому Розі. Для таких пацієнтів у лікарні облаштовано три палати.
Дітки старшого віку перебувають на другому поверсі, немовлята до одного року – у двох палатах на третьому.
Силами бізнесменів-волонтерів у палатах виконаний капітальний ремонт, наявні бойлери, дитячі меблі, іграшки, інші корисності.
Переконалися, що діти доглянуті (ми прийшли без попередніх домовленостей). На цей час у лікарні тимчасово перебувають троє маленьких залишенців. Це майже трирічна Яна, півторарічний хлопчик і восьмимісячна Кіра.
Діти мешкають у лікарні по кілька місяців, мають офіційний статус пацієнтів, що проходять медичне обстеження. Бували випадки, коли таке обстеження затягувалося на термін до двох років. На цей час вирішується питання щодо їх повернення рідним батькам.
Харчують малечу тим, що готує місцевий харчоблок. Щоденне піклування (у сенсі дозвілля, безпеки, гігієни, годування) – клопіт медичних сестер та санітарки. Медичні обстеження, звісно, за лікарями. Зважаючи на обідню пору старші дітки спали, Кіра самотньо лежала в колисці. А далі стискається серце.
Здорова, зі слів чергової лікарки, дівчинка явно відстає в розвитку. Пригадайте, як невгамовно себе зазвичай поводять восьмимісячні малюки. Кіра ж за час нашого перебування поряд із нею, не зробила жодної спроби стати на ніжки чи хоча б перевернутися.
Фаховою відповіддю на наше запитання було: «Кірі потрібні мамина любов і щоденна турбота!». Спеціальні вправи, масажі та, головне, спілкування з мамою дозволять швидко наздогнати однолітків. Але чи до снаги це рідній мамі – питання поки що без відповіді.
До речі, у мами Кіру тимчасово відібрали в зв’язку з відсутністю паспорта, на отримання якого мама витратила вісім місяців… Опісля візиту ми довго дискутували щодо того, де ж мають перебувати такі дітки: у лікарняних палатах із гарним ремонтом чи все ж-таки в спеціалізованих установах, у яких із ними спеціально займаються. Залишили Кірі підгузки (їх придбання держава в особі ДОР не фінансує), засоби догляду та гігієни, молочну суміш.
Щодо самого стаціонару КЗ «Криворізька міська дитяча лікарня № 2» Дніпропетровської обласної ради».
Палати-акваріуми з панцерними ліжками і матрацами, що пам’ятають тих, на честь кого донедавна звалися криворізькі вулиці. Один черговий лікар на три поверхи дитячого стаціонару. Відсутність завідувача у «немодну» для відвідин суботу. Дивні у 38-градусну спеку повсякчасні «швидкі», що доставляють діток із температурою 40º.
Професійний коментар: «Вірус!». Знесилені матусі з тривожними очима. Повсюдні застережні таблички «строго с .. по …», «строго запрещается…!». І єдине дозвільне: «Бахилы м о ж н о приобрести в приемном покое»…
З часів зорі української незалежності (за винятком ремонту в кількох спецпалатах) нічого не змінилося. Сумна стабільність...

Людмила БУРМАН,
дайджест,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг
Фото - автора

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!