Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

18 серпня 2016 р. у приміщенні Криворізької міської ради відбулися громадські слухання з обговорення регуляторного акту – проекту рішення міської ради «Про затвердження Положення про порядок продажу земельних ділянок комунальної власності (або прав на них) на території міста Кривого Рогу»

190816 15

«Об’єднання «САМОПОМІЧ» на слуханнях із цього надважливого для громади питання представляла голова депутатської фракції Людмила Бурман. Вона привернула увагу організаторів обговорення до необхідності деталізації в Положенні процедур, пов’язаних із прийняттям рішень міською радою як розпорядником земель. Це, зокрема, визначення ціни земельних ділянок, які призначені для придбання у власність без земельних торгів; порядок визначення земельних ділянок, які підлягають продажу та інші подібні питання, що вимагають унормування в розділі «Основні засади продажу земельних ділянок комунальної власності».
Довідково. До плану діяльності міської ради з підготовки проектів регуляторних актів на 2016 рік питання щодо розробки Положення було включене на основі рішення Криворізької міської ради від 27 січня 2016 р. № 186 (http://so.kr.gov.ua/ua/treezas_so/pg/3405877777_d1/). Терміни розробки Положення та персональний склад розробників змінювалися відповідними рішеннями виконкому та міського голови.
На цей час в Україні розроблена доволі повна законодавча база, що регулює земельні відносини. На місцевому рівні врегулювання вимагають такі питання функціонування ринку земель, як визначення послідовності дій, термінів проведення основних процедур, забезпечення прозорості цих процедур, урахування думки громадськості, суб’єктів господарювання та інших учасників. Також необхідно визначити додаткові критерії для добору земельних ділянок, що будуть продані через земельні торги.
Як зазначив в.о. начальника управління містобудування, архітектури та земельних відносин Олександр Бризецький, дотепер регуляторні акти з питання продажу земельних ділянок комунальної власності або прав на них Криворізькою міською радою (як розпорядником земель) не ухвалювалися. На підставі інших нормативних актів упродовж останніх 10 років продано всього 50 земельних ділянок (тобто 5 ділянок на рік).
Після набуття чинності нового порядку, подання документів для їх розгляду міською радою здійснюватиметься через Центр надання адміністративних послуг м. Кривого Рогу. Це дозволить спростити процедури та зменшити витрати суб’єктів господарювання. Окрім того, витрати на адміністрування реалізації земельних ділянок, виставлених на торги розпорядником земель (тобто міською радою), покладатимуться на міський бюджет. Сумарний обсяг таких витрат оцінюють у майже 265 тис. грн. на рік.
За результатами аналізу, проведеного профільним управлінням, цей регуляторний акт найбільшою мірою (на 57%) стосується малого підприємництва: під його дію підпадають майже 19 тис. малих суб’єктів підприємництва.
Загалом же дія Положення як регуляторного акту поширюється на 25,8 тис. суб’єктів господарювання Кривого Рогу.
На думку його розробників прийняття Положення забезпечить:
1. Створення та стале функціонування ринку земель у місті.
2. Раціональне ефективне використання земель комунальної власності.
3. Сприятливі та рівні умови для суб’єктів господарювання в питаннях володіння й користування вільними земельними ділянками для містобудівних потреб.
4. Додатковий фінансовий ресурс для вирішення соціально-економічних питань розвитку міста шляхом залучення внутрішніх і зовнішніх інвестицій у міське господарство; підвищення соціальних стандартів.
Результативність дії правил продажу земельних ділянок комунальної власності криворізька влада планує визначати за:
- кількістю проданих земельних ділянок у співвідношенні до кількості ділянок, виставлених на торги;
- обсягом надходжень до міського бюджету від плати за користування земельними ділянками, право на які отримано за результатами торгів у співвідношенні з правом, отриманим на загальних підставах;
- середньою кількістю претендентів на один лот за рік у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Зважаючи на те, що Положення про порядок продажу земельних ділянок комунальної власності є регуляторним актом, земельні аукціони в Кривому Розі, вірогідно, почнуть діяти не раніше 2017-го року.
Пропозиції щодо порядку продажу земельних ділянок комунальної власності на території м. Кривого Рогу приймаються до 5 вересня 2016 року.
За наявності пропозицій також пишіть:
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
або телефонуйте: 067-55-999-45
чи приходьте до громадської приймальні Об’єднання «САМОПОМІЧ на Лермонтова, 18.

Об’єднання «Самопоміч», Кривий Ріг
дайджес
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!