Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Актуальні новини для платників податків Кривого Рогу від Північної МДПІ станом на 06.02.17

060217 2

До уваги платників!
З 30 січня 2017 року відкриті нові бюджетні рахунки
Згідно з Бюджетним кодексом України, Законом України «Про державний бюджет України на 2017 рік», наказом Міністерства фінансів України від 14.01.2011 №11 «Про бюджетну класифікацію» зі змінами і доповненнями, наказами Державної казначейської служби України від 05.01.2017 №5 «Про затвердження Змін до Довідника відповідності символу звітності коду класифікації доходів бюджету» і від 18.01.2017 №18 «Про затвердження Змін до Довідника відповідності символу звітності коду класифікації доходів бюджету» з 30 січня 2017 року Державною казначейською службою України відкриті деякі нові бюджетні рахунки для зарахування надходжень до державного та місцевих бюджетів.
З метою зарахування податків на правильні бюджетні рахунки та недопущення випадків помилкової сплати звертаємо увагу, що усі бюджетні рахунки з урахуванням оновлених кодів бюджетної класифікації, які діють для зарахування коштів до державного та місцевих бюджетів з 30.01.2017, розміщені на головній сторінці веб-порталу ДФС України у рубриці «Бюджетні рахунки» (http://sfs.gov.ua/byudjetni-rahunki/) та на головній сторінці субсайту «Територіальні органи ДФС у Дніпропетровській області» у рубриці «Бюджетні рахунки» (http://dp.sfs.gov.ua/byudjetni-rahunki/).

Деклараційна кампанія – 2017: Граничні строки подання декларації
Граничні строки подання декларації:
для підприємців (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року). Останній день подання декларації за 2016 рік – 09.02.2017;
для громадян та осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, – до 01 травня року, що настає за звітним. Останній день подання декларації за 2016 рік – 03.05.2017.

Які нововведення для підприємців – загальносистемників з 2017 року?
З 1 січня поточного року у зв’язку із нововведеннями, внесеними Законом України від 21.12.2017 №1797 у статтю 177 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – Кодекс), до доходу підприємця в сфері роздрібної торгівлі не включаються суми акцизного податку з реалізації підакцизних товарів.
Окрім того, до переліку витрат таких суб’єктів господарювання включаються суми ЄСВ, суми податків, зборів, які пов’язані з проведенням господарської діяльності ФОПа (за винятком ПДВ для фізособи – підприємця, зареєстрованого як платник ПДВ, акцизного податку, податку на доходи фізичних осіб із доходу від господарської діяльності та податку на майно). До витратної частини можна також додавати платежі, сплачені за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності підприємцем, одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, які пов’язані з його господарською діяльністю.
Варто звернути увагу на підпункт 177.4.5 Кодексу, в якому зазначені витрати, які не включаються до складу витрат підприємця. А саме, витрати, не пов’язані з провадженням господарської діяльності ФОПа; витрати на придбання, самостійне виготовлення основних засобів та на придбання нематеріальних активів, які підлягають амортизації; а також витрати на придбання та утримання основних засобів подвійного призначення. Окрім того, не дозволяється включати до складу витрат – документально не підтверджені витрати.
Нововведеннями підприємцям надано право за власним бажанням нараховувати та включати до складу витрат амортизацію ОЗ та нематеріальних активів за умови ведення окремого обліку таких амортизаційних витрат.
Як виняток не підлягають амортизації та повністю включаються до складу витрат звітного періоду витрати на проведення ремонту, реконструкції, модернізації та інших видів поліпшення основних засобів, а також витрати на ліквідацію основних засобів (у частині залишкової вартості).
При цьому підприємці не мають право амортизувати ОЗ подвійного призначення, а саме: земельні ділянки, житлову нерухомість і легкові та вантажні автомобілі.

На які зміни потрібно звернути увагу при заповненні декларації про доходи
Криворізька північна ОДПІ інформує про продовження кампанії декларування доходів, отриманих в 2016 році. Нагадуємо, що минулорічні доходи необхідно відображати в новій формі Декларації про майновий стан і доходи. Окрім того, звертаємо увагу пересічних громадян, суб’єктів господарювання - фізичних осіб «загальносистемників» та які здійснюють незалежну професійну діяльність на зміни звітного документу.
Зокрема, зменшено з чотирьох до двох додатки декларації (Ф1 та Ф2). У зв'язку із запровадженням ставки податку у розмірі 18 відсотків замість 15/20 відсотків, скасовано додаток до декларації, який передбачав здійснення перерахунку податку на доходи фізичних осіб при отриманні доходів від двох та більше податкових агентів, у випадках передбачених пп. "є" п. 176.1 Кодексу. Отже, тепер платники податків за результатами річного декларування не повинні проводити перерахунок податку на доходи фізичних осіб та заповнювати окремий додаток.
Також скасовано додаток до декларації, в якому платник податків здійснював розрахунок податкових зобов'язань з отриманих іноземних доходів. Тепер сума таких доходів, відповідні податкові зобов'язання, інформація щодо країни походження доходу та назви валюти відображаються в декларації без заповнення окремого додатку.
Отже, на сьогодні, у додатках до декларації платник здійснює розрахунок податкових зобов'язань лише за доходами, база оподаткування яких розраховується з урахуванням понесених витрат, а саме: при визначенні інвестиційного прибутку (додаток Ф1) та при розрахунку податкових зобов'язань самозайнятими особами (додаток Ф2).
Крім того, для зручності платників податків у відповідних рядках декларації (додатків до неї) зазначені ставки податку на доходи фізичних осіб та військового збору.
Також, платники податків, отримані доходи від продажу (обміну) об'єктів рухомого та нерухомого майна, які не оподатковуються, при заповненні декларації мають відображати в окремому рядку.
Додатково нагадаємо, оскільки з 01.01.2016 змінено порядок сплати авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування), то розраховувати та сплачувати їх необхідно згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат, кожного календарного кварталу до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня). При цьому авансовий платіж за четвертий календарний квартал не розраховується і не сплачується.
Окрім того, у зв'язку із нововведеннями, тепер загальна (річна) сума ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету фізичними особами - підприємцями (крім єдинищиків), розраховується у розділі I додатку Ф2 до декларації та дорівнює значенню рядка 1.1 додатка Ф2 і відображається в декларації про доходи в графі 6 рядка 10.7.
Разом з тим, довідково в рядках 1.2 - 1.4 додатка Ф2 платники відображають суму сплачених авансових платежів з ПДФО та залишок суми ПДФО, що підлягає сплаті або поверненню.
Також, звертаємо увагу самозайнятих осіб, що в декларації чистий оподатковуваний дохід, отриманий фізичними особами «загальносистемниками», вказується у графі 3 рядка 10.7 декларації, а особами, які провадять незалежну професійну діяльність, - в графі 3 рядка 10.8 декларації.
Нагадаємо, що нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи затверджена наказом Мінфіну від 15.09.2016 року № 821 та набрала чинності з 31.12.2016р.

Єдиний внесок для фізичних осіб – підприємців
Криворізька північна ОДПІ звертає увагу, що з 1 січня 2017 року набрав чинності Закон України від 06.12.2016 №1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (далі – Закон №1774.)
Відповідно до нових норм з 01.01.2017 фізичні особи – підприємці (далі – ФОП) на загальній системі оподаткування; особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а також ФОП – платники єдиного податку другої та третьої груп визначають суму єдиного внеску у розмірі не менше мінімального страхового внеску на місяць, тобто 704 гривні на місяць (3200 грн. х 22% = 704 грн.), та зобов’язані її сплатити незалежно від того, отримували вони цього місяця дохід чи ні. При цьому, перша група спрощенців повинні сплачувати половину мінімального страхового внеску, тобто 352 гривні на місяць.
Щодо звільнення від сплати єдиного внеску
З 01.01.2017 фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (частина четверта статті 4 Закону № 2464 у редакції Закону № 1774). Зазначена норма не застосовується до осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Податкова соціальна пільга в 2017 році становить 800 гривень
Податковий кодекс України визначає, що податкова соціальна пільга (ПСП) надається в розмірі, що дорівнює 50 відсоткам розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року, - для будь-якого платника податку за умови, що місячний розмір доходу у вигляді заробітної плати такого платника податку не перевищує граничну суму для застосування пільги.
На основі значення прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленому законом на 1 січня звітного податкового року податкова соціальна пільга (ПСП) у 2017 році надається, якщо розмір заробітної плати не перевищуватиме 2240 грн. (1600*1,4).
Разом з тим, для осіб, які утримують двох і більше дітей віком до 18 років, для одинокої матері (батька), вдови (вдівця) або опікуна, піклувальника, які мають дитину (дітей) до 18 років та для осіб, які утримують дитину-інваліда (дітей-інвалідів) віком до 18 років - граничний дохід, що дає право на пільгу, визначається як добуток граничного розміру доходу для застосування ПСП і відповідної кількості дітей. Розмір звичайної соціальної пільги (100%) – 800 гривень (50 відс. від 1600 грн.), підвищеної ПСП (150%) – 1200 грн., підвищеної ПСП (200%) – 1600 грн.

У минулому році фахівці фіскальної служби Дніпропетровщини виявили 12180 трудових «нелегалів»
Протягом 2016 року співробітники ГУ ДФС у Дніпропетровській області виявили у 6287 суб’єктів господарювання незаконне використання найманої праці 12180 осіб. Ці громадяни працювали у роботодавців без належного оформлення та, відповідно, без сплати податків і соціальних внесків.
За результатами проведеної роботи та за рахунок оформлення трудових відносини з найманими особами роботодавцями забезпечено додаткові надходження з податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на загальну суму 6 мільйонів 947 тисяч гривень.
«У напрямі детінізації ринку праці важливим є соціальний аспект. Адже за кожним фактом стоять громадяни, яких недбайливі роботодавці позбавляють соціальної захищеності, майбутньої пенсії та соцвиплат. До того ж, місцевий бюджет та соціальні фонди втрачають належні суми для забезпечення функціонування місцевих громад», – наголошує начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Дніпропетровській області Інна Андрущак.

За «круглим столом» - про легалізацію
Нещодавно в приміщенні Криворізької північної ОДПІ відбулося засідання „круглого столу” з питань легалізації зайнятості населення за участі начальника управління податків і зборів з фізичних осіб Криворізької північної ОДПІ Сергія Сосницького.
Проблема легалізації праці залишається актуальною. Виплачуючи заробітну плату неофіційно в „конвертах” роботодавець позбавляє свого працівника на основну та додаткову відпустки, на оплату лікарняного, на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві, на пенсійне забезпечення тощо.
„Легалізація населення, це вимога сьогодення. Відмова підприємців від виплати зарплати „в конверті” стане проявом здорового прагматизму, від якого певні дивіденди отримають вони самі. Адже тільки спільними зусиллями бізнесу і влади можна збільшити доходи трудящих, подолати бідність і соціальне розшарування нашого суспільства”, - підкреслив на засідання Сергій Сосницький.

Питання декларування – під час «гарячої лінії»
В Криворізькій північній ОДПІ вже стало звичним роз’яснення податкового законодавства платникам податків шляхом проведення сеансів телефонної «гарячої лінії». Так, в ході кампанії декларування доходів громадян, отриманих у 2016 році, виконуючий обовязки начальника Софіївського відділення Криворізької північної ОДПІ Ігор Тимченко спілкувався з мешканцями Софіївського району.
Впродовж відведеного часу в режимі телефонного зв’язку керівник Софіївського відділення надавав відповіді на запитання платників податків та роз’яснював всі нюанси сплати ПДФО. Здебільшого вони стосувались віднесення до об’єктів декларування отриманих видів доходів та розрахунку податку до сплати. Під час розмови всім, хто зателефонував, роз’яснювалися граничні терміни декларування та сплати податку, нюанси надання пільг певним категоріям громадян та їх відповідальність у разі несплати податку.
На всі питання громадяни отримали змістовні відповіді.

Податкова знижка: витрати без обмежень
Криворізька північна ОДПІ повідомляє, що відповідно до змін внесених до Податкового кодексу України викладено у новій редакції п.п.166.3.3 п. 166.3 ст. 166 ПКУ щодо податкової знижки за навчання.
Так, скасовано обмеження щодо суми витрат. Для порівняння – за 2016 рік враховуються понесені витрати, які не повинні перевищувати у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання - 1930 грн, у 2015 році ця сума складала – 1710 грн, у 2017 році – без обмежень суми.
Також до витрат, дозволених до включення до податкової знижки з 2017 року, включається сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Єдинникам 4 групи – розмір ставок змінився, а вимоги до звітності - ні
Криворізька північна ОДПІ звертає увагу сільськогосподарських товаровиробників, які планують у 2017 році обрати спрощену систему оподаткування або підтвердити діючий статус платника єдиного податку 4 групи на ті зміни, які відбулися у вказаній системі оподаткування.
Насамперед звертаємо увагу на те, що ті аграрії, які виробляють електричну енергію кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії (за умови, що дохід від реалізації такої енергії не перевищує 25 відсотків доходу від реалізації продукції такого суб'єкта господарювання) з 1 січня 2017 року можуть перебувати на єдиному податку 4 групи.
Крім того, під час складання податкової декларації на 2017 рік, яка, як і раніше, з усіма додатками подається до 20 лютого п.р., слід звернути увагу на зміну розміру ставок податку, які наразі становлять з 1 га сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду (у відсотках бази оподаткування):
- для ріллі, сіножатей і пасовищ (крім ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, а також сільськогосподарських угідь, що перебувають в умовах закритого ґрунту) - 0,95;
- для ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, - 0,57;
- для багаторічних насаджень (крім багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях) - 0,57;
- для багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, - 0,19;
- для земель водного фонду - 2,43;
- для сільськогосподарських угідь, що перебувають в умовах закритого ґрунту, - 6,33.
Новий пункт 297.4 статті 297 Податкового кодексу встановив, що дивіденди, що виплачуються платниками єдиного податку четвертої групи власникам корпоративних прав (засновникам таких платників єдиного податку), оподатковуються за правилами, встановленими розділами II і IV цього Кодексу.

Про деякі сервіси «Електронного кабінету платника»
У рамках кампанії декларування доходів громадян та електронного декларування доходів державних службовців для фізичних осіб в «Електронному кабінеті платника» функціонують такі електронні сервіси:
«Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді»
Сервіс створено з метою забезпечення зручності платників, які бажають отримати відомості про доходи в електронному вигляді.
Для цього фізичній особі з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП) необхідно у розділі «Подання заяв, запитів для отримання інформації» особистого кабінету створити та направити відповідний запит. Запит для отримання відомостей про доходи формується виключно фізичними особами – платниками податків для отримання інформації про себе. Звертаємо увагу, що відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді надаються за останні три роки (по квартально), відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 60 днів після його закінчення.
Детально ознайомитись з Порядком отримання відомостей про доходи можна на офіційному веб-порталі ДФС у рубриці: Фізичним особам/Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді за посиланням http://sfs.gov.ua./fizichnim-osobam/vidomosti-doxid.
«Декларація про майновий стан і доходи в електронному вигляді»
Фізичні особи у відкритій частині «Електронного кабінету платника» можуть заповнити, зберегти та роздрукувати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – декларація), а у розділі «Введення звітності» особистого кабінету з використанням ЕЦП можуть подати декларацію в електронному вигляді. Безкоштовно отримати ЕЦП можна в акредитованому центрі сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС.
Нагадуємо, що з 1 січня 2017 року запроваджено нову форму декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 15.09.2016 №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859».
Матеріали роз’яснювального характеру з питань декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2016 року, розміщено на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС у банері «Декларування доходів громадян».

Радіочастотний ресурс
Криворізька північна ОДПІ інформує, що зміни, внесені Законом України №1791 до Податкового кодексу, вплинули на збільшення в середньому на 12% рентної плати у частині користування радіочастотним ресурсом України.
Також цими змінами запроваджено систему коригуючих коефіцієнтів, спрямованих на забезпечення раціонального використання окремих діапазонів радіочастотного ресурсу.
При цьому запроваджено понижуючі коефіцієнти до ставок рентної плати за користування радіочастотним ресурсом для радіозв’язку в системі передавання даних з використанням шумоподібних сигналів, стільникового зв’язку та радіозв’язку в багатоканальних розподільчих системах для передавання та ретрансляції телевізійного зображення, передавання звуку, цифрової інформації.
Зокрема, для обчислення податкових зобов’язань з рентної плати запроваджено вісім коефіцієнтів коригування величин податкових зобов’язань.
Підвищуючі та понижуючі коефіцієнти застосовуються окремо до об’єкта оподаткування шляхом додавання/віднімання грошового значення відповідного коефіцієнта до нього.
Грошове значення коефіцієнта розраховується шляхом визначення різниці між об’єктом оподаткування, до якого застосовується коефіцієнт, помноженим на коефіцієнт, та об’єктом оподаткування, до якого застосовується коефіцієнт.

Як оподатковуються доходи власників власної продукції тваринництва під час її продажу?
Переглянуто розмір доходу при продажу власної продукції тваринництва, яка не підлягає оподаткуванню. При продажу власної продукції тваринництва груп 1 – 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (у 2017році – 160 тис. грн).Такі фізичні особи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок.
У разі, коли сума отриманого доходу перевищує встановлений вищезазначений розмір, фізична особа зобов’язана подати контролюючому органу довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодування продукції тваринництва, що видається у добровільній формі сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва. Якщо довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує 160 тис. грн.

Викрито махінації приватного підприємства Павлограда, яке незаконно привласнило 3,8 млн. грн. бюджетних коштів
Управлінням боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ГУ ДФС у Дніпропетровській області викрито махінації одного з приватних підприємств м.Павлограда.
Як з’ясувалося, посадовці підприємства за результатами тендерних торгів уклало договір з державною установою на виконання робіт з ремонту дорожнього покриття. Однак фактично роботи не проводилися, а порушники, зловживаючи службовим становищем, склали неправдивий акт виконаних робіт на загальну суму 3,8 млн. грн. Внаслідок цього вони заволоділи державними коштами, які надійшли на розрахунковий рахунок приватного підприємства.
У подальшому для легалізації незаконно отриманих доходів посадові особи приватного підприємства перерахували отримані кошти як переуступку боргу на рахунок фіктивного підприємства, з яким не здійснювали фінансово-господарських взаємовідносин.
За вказаними фактами до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками злочинів, передбачених ст..ст. 191, 364, 366, 209 КК України.
Здійснюється кримінальне провадження.

Криворізька північна ОДПІ,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!