Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Подробиці стали відомі Весь Кривий Ріг з публікації «Управління преси та внутрішньої політики виконкому Криворізької міськради», що пояснила деталі масштабної роботи з перейменування «проросійських» топонимів

300622 5 min

Замість «московських» та «бурятських» в Кривому Розі з’являться вулиці, сквери та площі на честь військових частин, що захищають місто, Героїв України, видатних українських та іноземних постатей. Робоча група, до складу якої увійшли керівники міськвиконкому та районів, представники громадськості, науковці та краєзнавці завершили підготовку до перейменування вулиць, пов'язаних із державою-агресором росією та білоруссю.
На першому етапі будуть перейменовані вулиці, що пов’язані з російськими та білоруськими географічними назвами.

Які нові назви пропонуються - В Кривому Розі перейменують 193 проросійські топоніми (список, нові назви)

Під час обговорення використовувались сучасні підходи, зокрема створення ансамблю назв. Наприклад, в Інгулецькому районі біля вулиці Надії з'являться вулиці Віри (перейменування з Мордовської) та Любові (перейменування з Удегейської). На Карнаватці біля вулиці Гірницької слави з’явиться вулиця Інженерів (замість Удмуртської). В Покровському районі, де вже є вулиця Міжгалактична, поруч з’явиться вулиця на честь українського космонавта Леоніда Каденюка. Для цього буде перейменована вулиця Елістинська (назва на честь рос. міста).

Частині вулиць будуть повернуті історичні назви.
Так вул. Новоросійській в Центрально-Міському районі запропоновано повернути назву Верхньобазарна, а вулиця Ямальська отримає традиційну для Криворіжжя назву «Балки Федорівка» від історичної назви місцевості (балки), на схилах якої розташована вулиця.

Доцент, кандидат історичних наук Криворізького державного педагогічного університету, член Робочої групи з перейменування топонімічних назв Вадим Яшин сказав: «Було виявлено близько 430 топонімів, які пов‘язані з Росією, які треба перейменувати. Треба позбавитись цих топонімів, які пов‘язані з культурою, історією, політикою російської федерації, які були нам сюди насаджені в радянські часи в основному це 50-70-ті роки, коли провадилась активна русифікація нашого регіону. Оскільки підхід має бути науковим і логічний, то, наприклад, ми запропонували формування того що називається топонімічним ансамбль або ансамбль вулиць, коли поряд розташовані вулиці, які тематично об‘єднані».

На честь першої жінки-Героя України, якій звання присвоєно посмертно, криворіжанки Інни Дерусової пропонується перейменувати вул. Кузнецова (рос. генерал). На честь Героя України криворіжця Віктора Оцерклевича, який загинув поблизу міста Бахмут – вул. Курчатова (рос. науковець, один з розробників радянської атомної бомби). На честь Героя України, організатора оборони Харкова, підполковника криворіжця Павла Федосенка.

Процедура перейменування.
Згідно з законодавством, процедура перейменування виглядає наступним чином. Робоча група публікує пропозиції з новими назвами. Протягом 30 днів (з 1 по 30 липня) жителі вулиць, що підлягатимуть перейменуванню, можуть ознайомитись з переліком. Для роз’яснення з мешканцями вулиць будуть проведені зустрічі, під час яких науковці та краєзнавці розкажуть про військові частини, історичні постаті, події та ін., на честь яких пропонується дати нові назви. Якщо мешканці мають власну пропозицію щодо назви, вони до 30 липня можуть про це повідомити, надіславши листа з обґрунтуванням на адресу (адреси додаються) своєї районної у місті ради, або принести його особисто.

По закінченню 30-денного терміну в кожному районі міста будуть систематизовані пропозиції з перейменування. На це дається два тижні - з 31 липня по 14 серпня.

Після того працівники райвиконкомів проведуть з 15 по 31 серпня з мешканцями вулиць обговорення, під час якого люди оберуть нову назву вулиці.

Після відповідних зустрічей райвиконкоми узагальнюють інформацію з 1 по 14 вересня та надають її для підготовки рішення щодо перейменування топонімів в місті Кривий Ріг на черговому засіданні міської ради.

Пропозиції (зауваження) мешканців м. Кривого Рогу, охочих долучитися до громадського обговорення з приводу перейменування об’єктів топоніміки міста, подаються в письмовій формі особисто чи надсилаються на поштові адреси виконкомів районних у місті рад, з обґрунтуванням пропозицій:

Металургійного: пр-т Миру, 42, м. Кривий Ріг, 50069;
Довгинцівського: вул. Дніпровське шосе, 11, м. Кривий Ріг, 50086 (т. 096-880-10-10); Інгулецького: житловий масив Інгулець вул. Гірників, 19; житловий масив ПівдГЗК вул. Гірницької слави, 1, м. Кривий Ріг, 50026 (т. 097-656-78-65);
Покровського: вул. Шурупова, 2, м. Кривий Ріг, 50014;
Саксаганського: вул. Володимира Великого, 32, м. Кривий Ріг, 50071;
Тернівського: вул. Короленка, 1а, м. Кривий Ріг, 50079;
Центрально-Міського: вул. Свято-Миколаївська, 27, м. Кривий Ріг, 50000 ( т. 067-777-38-95)

із зазначенням прізвища, імені, по батькові й адреси, телефону особи, яка їх подає, у строк до 30.07.2022 включно.

Юридичні особи подають пропозиції (зауваження) у письмовій формі із зазначенням свого найменування, місцезнаходження та контактного телефону керівника.

Анонімні пропозиції (зауваження) не розглядаються.

Юлія ЛАПОЧКІНА,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!