Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Вкотре звертаємо увагу всіх громадян в Кривому Розі, що ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин

050722 20 min

Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною. Випадки ботулізму щорічно реєструються практично по всій Україні, в т. ч. у Дніпропетровській області.

Протягом 2022 року у Дніпропетровській області зареєстровано 4 випадки в побуті з 4 постраждалими. У 3-х випадках причиною виникнення захворювання на ботулізм стало вживання в’яленої риби, а в одному випадку – консерви м’ясної з курки; всі зазначенні продукти домашнього приготування.

Не виняток і м. Кривий Ріг, у кінці червня зареєстровано випадок захворювання на ботулізм. Постраждала вживала рибу в'ялену (карась), яка виготовлена в домашніх умовах та завезена з с.Мар'янське Апостоловського району.

Збудник ботулізму існує у 2-х формах – вегетативній та споровій. Вегетативна форма продукує екзотоксин, який гине під час кип'ятіння за 10-15 хвилин; пригнічує розмноження – вміст солі більше 15% та вміст цукру більше 50%. Спорова форма, яка формується за несприятливих умов існування для вегетативної форми, виключно стійка до впливу фізичних та хімічних чинників, у висушеному грунті зберігає життєдіяльність десятками років, на неї не впливає дія прямого сонячного світла, добре переносить низькі температури, заморожування; знищити можливо лише автоклавуванням під впливом високого тиску та при температурі +120 градС.

Резервуар інфекції – грунт, пісок, річковий мул. Носіями збудника ботулізму можуть бути: свійські тварини (свині, мала рогата худоба); птахи; риба; молюски.

З грунту, забрудненої води спори проникають на плодоовочеві, м'ясні, рибні, та інші харчові продукти, а також корма для тварин. Забруднення спорами овочів починається з грунту на місцях їх вирощування. Інфікуванню м'ясних та рибних продуктів, сприяють: забруднені корма і водойми; не дотримання умов забою і лову риби; порушення правил оброблення туш; використання забрудненої води та інше.

Збудник ботулізму розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) при неякісній обробці та приготуванні м'ясних, рибних консервів, консервованих грибів, овочів, солоної та в'яленої риби, ковбаси та м'ясних копченостей, інших продуктів, особливо в домашніх умовах. Необхідно виділити ще одну особливість збудника ботулізму – це властивість його накопичення локально (ізольовано від всієї, наприклад тушки риби, зокрема: лише біля голови, в черевній порожнині).

Тривалість латентного періоду отруєння значно коливається: від 2-4 годин до 2-4 діб і більше. У переважній більшості випадків він становить 12-24 години.

Ботулотоксин вражає нервову систему, м’язову систему очей, кишечника, органів дихання, гортані та глотки, що призводить до втрати гостроти зору, подвоєння предметів, відчуття туману та «сітки» перед очима, осиплості голосу, утруднення ковтання, параліч скелетних і міжребрових м'язів, діафрагми, парез кишок, можливий параліч дихання та смерть.

Лікування ботулізму – лише в умовах стаціонару, де єдиним специфічним методом лікування є введення протиботулінічної сироватки. Необхідно пам’ятати про це та при наявності симптомів отруєння негайно викликати «швидку допомогу».

З метою попередження захворювань на ботулізм не рекомендується:

- виготовляти в домашніх умовах солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти;
- консервувати в герметично закупорених банках м'ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;
- консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори. Такі продукти краще заготовляти шляхом маринування або соління з домішками кислоти та солі, обов’язково в тарі, відкритій для доступу кисню;
- купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях несанкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;
- купувати консерви у бомбажних банках і з наявністю плісняви.

Валентина ПОРОСЛА,
Лікар з гігієни харчування відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень ВСП «Криворізький РВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!