1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Весь широкий сортамент металопрокату представлений групами (більше детальніше можна оглянути сортамент на сайті https://metinvest-smc.com/):

100521 24

● сортовий прокат;
● листовий прокат;
● трубний прокат.

Сортовий прокат

До сортового прокату відносяться профільні вироби, які отримують поздовжньою прокаткою на спеціальному обладнанні - сортових станах. Залежно від геометричної форми перетину сортовий прокат поділяють на прості сортові вироби та вироби фасонного прокату. Маючи багато спільних характеристик, все ж ці види принципово різняться за формою перетину.

Простий сортовий прокат має нескладну геометричну форму профілю. За класичним визначенням - дотична через будь-яку точку поверхні поперечного перерізу не перетинає криву перетину ні в одному місці. До виробів даного виду відносяться:

● арматура;
● катанка;
● дріт;
● прокат круглий;
● прокат квадратний;
● прокат шестигранний і ін.

До фасонного прокату належать вироби з більш складним перетином і правило дотичної в даному випадку не працює:
● двутаври;
● швелера;
● куточки.

Простий сортовий прокат

Арматура (ДСТУ 3760-98) широко використовується в цивільному, приватному, промисловому і дорожньому будівництві для армування фундаментів, стін, дорожніх покриттів, для створення високоміцних залізобетонних конструкцій. Арматура в поєднанні з бетоном являє собою міцний будівельний матеріал - залізобетон, в якому ці два складових компонента доповнюють один одного. Бетон приймає на себе навантаження на стиск, арматура - на розтягнення. В результаті - прекрасні експлуатаційні характеристики.

Круглий прокат (ГОСТ 2590-88, ГОСТ 1133-71, ГОСТ 14955-77) також знаходить застосування в будівництві в якості армуючих елементів. Але більшою мірою використовується для кріпильних елементів, для виготовлення металовиробів, деталей в машинобудуванні (осей, втулок, валів та ін.). З круглих прутів роблять огорожі, решітки, ковані вироби.

Квадратний прокат (ГОСТ 2591-88, ГОСТ 2591-2006, ГОСТ 1133-71, ГОСТ 8559-75) застосовується у виробництві обладнання для харчової, текстильної, легкої промисловості, використовується в машинобудуванні, верстатобудуванні, приладобудуванні. Служить заготівкою для виробництва фасонного прокату.

Прокат шестигранний (ГОСТ 2879-88, ГОСТ 8560-78) найбільш затребуваний у виробництві кріпильних елементів, болтів, шурупів, гайок, різних деталей в машинобудуванні.

Дріт (ГОСТ 3282-74) виробляється в широкому сортаменті, регламентується двома десятками ГОСТів. Використовується в енергетичній промисловості, приладобудуванні, зв'язку, у виробництві тросів, проводів, канатів, метизів. Вихідним матеріалом для виробництва дроту є катанка (ГОСТ 30136-95).

Фасонний прокат і області застосування

Куточок (ГОСТ 8509-93, ГОСТ 8510-86, ГОСТ 19771-93, ГОСТ 19772-93) гарячекатаний рівнополочний і нерівнополичний, гнутий рівнополочний і нерівнополочний - це, мабуть, найдоступніший і тому самий затребуваний вид металопрокату. Наскільки широкий сортамент куточка, настільки широка галузь його застосування. Куточок використовують в будівництві для посилення віконних і дверних прорізів, для спорудження каркасів господарських неопалюваних приміщень, складів, для спорудження зовнішніх і внутрішніх сходів, для облаштування вітрин. Незамінний він у машинобудуванні, меблевій промисловості, автомобілебудуванні та ін.

Швелери (ДСТУ 3436-96 (ГОСТ 8240-97), ГОСТ 19425-74, ГОСТ 8278-83, ГОСТ 8281-80) рівнополочні і нерівнополочні, гарячекатані і гнуті, а також балки двотаврові (ГОСТ 8239-89, ГОСТ 19425-74, ГОСТ 26020-83) з ухилом внутрішніх граней полиць і з паралельними гранями полиць масово використовуються в будівництві. З них зводять каркаси будівель, різного роду вишки (телевізійні, антенно-щоглові, будівельні та ін.), конструкції перекриття, обладнають кранові господарства, виготовляють мостові ферми і несучі конструкції. Великими споживачами цього виду металопрокату є галузі важкого машинобудування, вагонобудування, суднобудування, верстатобудування, залізничного транспорту. Фасонний прокат невеликих типорозмірів знаходить застосування в меблевій промисловості, приладобудуванні, у виробництві обладнання для багатьох і багатьох галузей промисловості.

Трубний прокат

Трубопрокат - це труби з круглим перетином (безшовні та електрозварні ГОСТ 10705-80 і 10704-91) і профільні труби (ГОСТ 8639-82, ГОСТ 8645-68).

Труби з круглим перетином

Труби з круглим перетином призначені, перш за все, для будівництва різного виду трубопроводів. Безшовні, дорожчі у виробництві, використовуються у випадках, коли робоче середовище йде під великим тиском (часто - різноспрямованим), має високу температуру (пар, наприклад) або є агресивною хімічною речовиною. Сфери застосування – виробництво нефтенагрівачів, транспортування кислот та аміаку в хімічному виробництві, рідких і сипучих компонентів у фармацевтичній промисловості, в магістральних і автономних водопроводах систем опалення, в системах теплообміну ядерних реакторів, парогенераторах і т.д.

Зварні труби (прямошовні або спіралешовні) також широко застосовуються для переміщення рідин і сипучих матеріалів в багатьох виробництвах. І хоча вони вважаються менш надійними, в порівнянні з безшовним, але при відсутності критичних навантажень відмінно справляються з покладеними на них завданнями. Тим більше, що сучасні технології зварювання дозволяють отримувати міцний, рівномірний, двосторонній (зовні і зсередини) шов, непомітний після відповідної обробки.

До зварних труб відносяться і водогазопровідні (ГОСТ 3262), що відрізняються посиленим зварювальним швом. Назва цього виду трубопрокату саме вказує на область застосування - спорудження комунальних надземних і підземних водопроводів і газопроводів.

Машинобудування, будівництво, приладобудування, харчова промисловість, меліоративні системи в сільському господарстві - все це області, де широко і успішно використовується круглий трубопрокат.

Профільні труби

Профільний прокат з квадратним перетином (ГОСТ 8639-82), з прямокутним перетином (ГОСТ 8645-68) і овальним (ГОСТ 8642-68) - дешевий, а отже доступний і затребуваний вид прокату. Випускається профіль в різноманітному сортаменті, який можна розбити на дві великих групи - зварні та безшовні труби. Виробляються також профільні труби з круглих прямошовних зварних труб.

Завдяки конструкційним особливостям (наявність 4-х ребер жорсткості і невеликій вазі) прямокутний і квадратний зварений профіль увійшов в топ будівельних і оздоблювальних матеріалів. У будівництві профіль використовують як елементи несучих, декоративних і декоративно несучих конструкцій.

Профільні труби пластичні і легко гнуться на спеціальному обладнанні, тому з них створюють каркаси теплиць і меблів (найчастіше - шкільні, барні, офісні меблі). З квадратних і прямокутних труб роблять стелажі для складських приміщень, навіси. Машинобудування, верстатобудування, ландшафтний дизайн, рекламний бізнес, приватні господарства також є сферою їх активного використання.

Листовий прокат

Листовий прокат – це вид металопродукції, що виробляється за технологіями гарячого (ГОСТ 19903-2015, ДСТУ 2834-94 / ГОСТ 16523-97) або холодного (ГОСТ 19904-90, ДСТУ 2834 / ГОСТ 16523) прокату.

Гарячекатана листова сталь товщиною від 1,2 мм до 3,9 мм називається тонколистовою і випускається в рулонах. Сталеві смуги товщиною в діапазоні від 4 мм до 160 мм відносяться до товстолистової сталі і теж можуть реалізовуватися рулонами при товщині 1,2 -12 мм.

Листовий прокат, виконаний з низьковуглецевої сталі, використовується в сферах, де потрібне створення зварних металевих конструкцій (в будівництві, на промислових об'єктах, мостобудуванні). З цієї сталі виготовляють прямошовні труби для трубопроводів, а також з неї роблять невідповідальні деталі, предмети і інструменти для потреб різних видів промислових підприємств.

Конструкційний листовий прокат (з легованих сталей) йде на виробництво точних і відповідальних деталей в машинобудуванні, верстатобудуванні, приладобудуванні та інших галузях промисловості. З цієї сталі роблять обшивку для морських суден, автомобілів, літальних апаратів. З неї виготовляють побутові прилади і великі промислові резервуари.

Холоднокатаний листовий прокат випускається різних класів твердості і різної товщини (0,35-5 мм). З нього виробляють покрівельні листи, профільні труби, профнастил.
У сортаменті листового прокату є також оцинковані листи, рифлені і просічно-витяжні, які теж інтенсивно використовуються в будівництві.

Листовий прокат володіє такими характеристиками, як пластичність, зварюваність, податливість механічній обробці, невисока вартість. Цим і пояснюється його популярність і повсюдне використання в різних галузях промисловості.

На закінчення

Що являв би собою світ без металу? Кам'яний вік. Будинки, інженерні комунікації (тепло і вода в будинках), великі і маленькі транспортні засоби, літаки і вертольоти, пароплави і потяги, електрика в будинках, не кажучи вже про побутову техніку і банальні столові прилади - всього цього б не було. Уявивши цю жахливу картину, якось інакше усвідомлюється місце і значення металопрокату в економіці і повсякденному житті.

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!