1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Відомий на Криворіжжі та за його межами письменник та націоналіст Володимир СТЕЦЮК ділиться своїми думками щодо церкви Московського Патріархату в Україні

310522 8 min

Вітчизняні та світові змі облетіла новина: собор УПЦ МП проголосив «самостійність і незалежність» Української православної церкви, яка вважається філією РПЦ в Україні.

Чи дійсно це так? Як зазначають експерти, стверджувати, що УПЦ МП дійсно проголосила незалежність, тобто «автокефалію», наразі не можна. Для цього потрібні певні конкретні дії у напрямку отримання автокефалії, а головне – цю автокефалію мають визнати інші помісні православні церкви. Тож просто прибрати згадки про РПЦ з церковного статуту явно недостатньо.

На сьогодні ж офіційних повідомлень про ухвалення документів, які б свідчили про те, що УПЦ МП дійсно починає рухатись до автокефалії, поки що не оприлюднено. Собор лише ухвалив відповідні доповнення і зміни до статуту про управління Української Православної Церкви, що, очевидно, й має свідчити, на думку їхніх авторів, про її повну самостійність і незалежність.

Згідно з існуючими церковними канонами, УПЦ МП, як частина Російської православної церкви, самостійно проголосити автокефалію повноважень не має. Автокефалію має проголошувати Вселенський патріархат, з яким у верхівки УПЦ МП, як і в їхніх московських патронів, наразі стосунки далеко не найкращі.

У православній традиції існує також практика дарування автокефалії материнською церквою. У даному разі автокефалію теоретично може подарувати РПЦ. Однак очікувати такого кроку від імперської церкви, яку називають підрозділом ФСБ, все рівно, що розраховувати на милість лева, у пащі якого знаходиться здобич.

Та й не про незалежність УПЦ КП дбають її ієрархи, а про збереження своєї пастви, адже з часу повномасштабного російського вторгнення на територію України процес відтоку парафіян з цієї промосковської церкви значно прискорився й наразі з її парафій до Православної церкви України вже перейшло понад чотириста релігійних громад.

Тому для того, щоби бодай пригальмувати цей відтік православних вірян, ієрархи УПЦ МП ладні позбутися будь-яких ознак, які вказують на її зв’язки з РПЦ. Але чи це допоможе?

За словами речника Священного синоду ПЦУ, архієпископа Євстратія Зорі, який висловився з приводу нещодавніх рішень собору УПЦ МП на своїй сторінці у Фейсбуці, власне про автокефалію, навіть про теоретичне бажання її досягнення, не було сказано на ньому жодного слова.

Так само, як і не пролунало жорстких категоричних заяв щодо засудження російської агресії і негідної поведінки патріарха РПЦ Кіріла, який фактично благословив російську армію на це військове вторгнення в Україну. На думку архієпископа Євстратія Зорі, вислови щодо цього в постанові УПЦ максимально загальні.

У зв’язку з цим речник Священного синоду ПЦУ зазначив, що ще з 1990 року слова про «незалежність і самостійність» дуже часто використовуються саме для прикриття залежності і самостійності.

Шкода, що цим «винаходом», на жаль, не гребують користуватися й ієрархи УПЦ МП. Відтак підсумки «Собору УПЦ» Євстратій Зоря коротко охарактеризував словами Митрополита Епіфанія з його доповіді на Архієрейському Соборі ПЦУ: «З великої хмари – малий дощ».

Однак є ще один широко відомий вислів, який дуже влучно характеризує ситуацію з проголошенням на соборі УПЦ МП «самостійності і незалежності»: гора народила мишу.

Адже мишача метушня з перефарбуванням, яка в умовах російської повномасштабної військової агресії в структурах, зокрема й церковних, що напряму пов’язані з російськими керівними центрами, у тім числі й з ФСБ, вже набула ознак епідемії і конче потребує термінового залучення сторожових котів.

Тож окрім багатьох нагальних питань, що турбують наразі пересічних українців, які боронять Україну на передньому краї, стримуючи шалений натиск російських військ, і тих, що знаходяться в тилу під постійними ракетно-бомбовими ударами російського агресора, турбують, напевно, й такі: чи вистачить в країні жовто-синьої фарби для перефарбування російської п’ятої колони і сторожових котів – для пильнування цих перефарбованих мишей як потенційних гризунів української незалежності?

Підготував до публікації
Юрій ПОТУПЧИК,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!